Vilt og vakkert

Høst er fårikålens tid - tiden for Norges nasjonalrett. Og på Tjeldsundbrua kro og hotell er kjøttet både vilt og smakfullt.
nyheter>>

Kroa har gjort seg kjent for kortreist mat. Det gjelder også fårikålkjøttet.

- Vi får spelsau fra Jørgen Hesten på Solstad gård i Lødingen Vestbygd og villsau fra Dagrun og Per Molund fra Myrlandshaug i Gratangen, sier sjefskokk Anders Andreassen.

Begge typene er å finne i buffeen denne uka, godt merket for den som vil vite hva han eller hun spiser.

Viktig avtale

Jørgen Hesten fra Lødingen var tirsdag innom kroa for å smake på herlighetene sammen med sine ansatte. Det er første gang han leverer kortreist kjøtt til kroa. Og det er kjøtt som har gått på fire bein i fjellet hele sommeren og som ikke har smakt et gram kraftfôr.

- Det er viktig for oss å ha fått avtale med kroa, sier han. - Det er så kortreist som det for øyeblikket er mulig. I dag slakter vi på Leknes, men det foreligger planer om å få Kåringen reinslakteri godkjent til slakting av mer enn rein. Når det skjer ligger slakteriet bare 15 minutter unna. Da er kjøttet enda mer kortreist, sier han.

Blindtest

Så er bordet dekket. Selskapet fyller fatene med begge typer kjøtt. Andreassen har snudd skiltene slik at ingen av de andre vet hvilket kjøtt de spiser. Blindtest, må vite. Klarer de å plukke ut sin egen sau?

En i selskapet antyder at fettmengden er noe større i spelsauen, og utnevner «den til høyre» som spelsauen. En annen er helt enig, men peker på at spelsauen er lysere i kjøttet enn villsauen.

- Er du helt sikker, spør Andreassen, som sitter med fasit.

- Nei, ikke i det hele tatt, er svaret.

Faktum er at alle «Solstad-væringene» gjettet rett, alle som en.

- Snakk om å ha et personlig forhold til lammene, konstaterer gårdeier Jørgen Hesten fornøyd.

Kun nylaget

Den første ladningen mandag gikk unna på få timer. Populariteten har muligens overgått Andreassens forventninger.

- Vi hadde 20 lam, men det kan nok hende vi må hente inn flere før uka er omme, sier han.

Men hva er så best: Helt nylaget fårikål eller den som serveres dagen etter? Sjefskokken på kroa er enig med det en må anta er et flertall i folket.

- Det er nok noe i det at fårikål er best dagen etter. Kjøttet trekker mer smak når det får et nytt oppkok. Men på kroa serverer vi bare nylaget fårikål, sier han.