Kjell Solbakken"/>

Fikk vernestatus

Snart hundre år gamle «Veslegut» er tildelt 150.000 kroner i vernemidler fra Riksantikvaren.

  Foto: kjell solbakken

  Foto: Kjell Solbakken

nyheter>>

I fjor høst kom «Veslegut» endelig hjem til Eidet i Gullesfjorden igjen, etter 30 år i «utlendighet». Den ble hentet hjem fra Bolga på Helgeland og hadde et kort opphold på verkstedet i Ibestad for sikringsarbeid på skroget og bunnsmøring, før båten kom til heimehavna på Eide.

– Neste skritt blir å utarbeide en restaureringsplan. Det kan bli omstendelig, ettersom vi ikke kan skifte ut deler og utstyr om bord uten samtykke fra Riksantikvaren, forklarer Håvard Salen, som er med i prosjektet og sameiet.

Han tilføyer at «Veslegut» var en snartur ute på fjorden i sommer, for å rydde plass til de som fraktet asfalt inn til kaia på Eide.

Foreløpig har ikke ildsjelene fått gjort så mye om bord i «Veslegut». De hadde planer om å gjøre reint i maskinrommet og pusse litt på båten.

– Vi skal først og fremst sikre «Veslegut». Pengene fra Riksantikvaren er tiltenkt akkurat det formålet, og dernest skal vi male båten svart utvendig, forteller Håvard Salen. Han begrunner med at dette var fargen båten hadde for 30 år siden.

I fjor høst vedtok næringsutvalget i Kvæfjord å gi 15.000 kroner i støtte til dette prosjektet. Pengene ble brukt til å lage en egen nettside, som et ledd i markedføringen.