Harstad og Bjarkøy slås sammen

Harstad og Bjarkøy slår seg sammen fra 1. januar 2013. Det gikk gjennom Statsråd fredag.
nyheter>>

- Dette er nok et godt eksempel på lokale prosesser som fører til sammenslåing fordi kommunene selv vil det. Jeg ønsker kommunene lykke til i det videre arbeidet, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Etter at Mosvik og Inderøy slår seg sammen i 2012, vil dette gi 428 kommuner i Norge.

Det er fra før av klart at kommunen skal hete Harstad. Kommunestyret skal være sammensatt av 35 representanter, men i en overgangsperiode fram til neste kommunestyrevalg skal kommunestyret bestå av kommunestyret i gamle Harstad supplert med to medlemmer fra kommunestyret i gamle Bjarkøy.

Nye Harstad kommune vil etter sammenslåingen få et inndelingstilskudd som består av et basistilskudd og et småkommunetilskudd. Departementet vil regne ut det endelige tilskuddet i forbindelse med budsjettet for 2013.

Kommunesamanslåingen vil også bidra til etableringen av Bjarkøysambandet: tunnel og bru mellom Grytøy og Bjarkøy og mellom Grytøy og Sandøy i Bjarkøy kommune. Departementet vil opprettholde løftene fra tidligere regjeringer og gir 20 millioner kroner i støtte til realiseringen av Bjarkøysambandet.

- Jeg ønsker innbyggerne lykke til med bedre kommunikasjonsmugligheter. Det vil gjøre det enklere å bygge en felles identitet i den nye kommunen, sier Navarsete.