HV-soldater i krigsdrama

Over 200 heimevernssoldater fra HV-16 spiller hovedrollene i en moderne utgave av krigsdramaet som utspant seg i Lofoten 4. mars 1941.
nyheter>>

Lofotraidet, også kalt operasjon Claymore, omtales som det første raid i verden, og i alt 350 engelske og 52 norske soldater bidro til det som omtales som en av 2. verdenskrigs første totale seire over den tyske okkupasjonsmakten. Flere skip på til sammen 19 000 tonn ble senket under operasjonen, deriblant den gang verdens mest moderne fabrikkskip, MS «Hamburg», som den dag i dag ligger inne i havna i Svolvær. 18 bedrifter ble ødelagt og 213 tyskere og 12 NS-medlemmer ble tatt til fange i løpet av de seks timene som handlingene pågikk.Markerer 70-årsdagen

Major Trond-Magne Hansen, sjef for innsatsstyrke Claymore i Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt 16, sier det var en selvfølge at årets vinterøvelse ble lagt til Lofoten på akkurat dette tidspunktet.

- Vår innsatsstyrke er oppkalt etter denne operasjonen, og da er det naturlig for oss å være med på markeringen av 70-årsdagen sammen med Lofoten Krigsminnemuseum. Dessuten ønsker HV-16 å være synlig og til stede i hele vårt øvingsområde. Vi verner, vokter og virker i hele Troms og nordre Nordland. Ikke bare i indre Troms, poengterer major Hansen. For Heimevernet er dette også en fin måte å vise seg fram på.

- Det er jo dette soldatene i innsatsstyrken trener for opptil 30 dager i året, sier Claymore-sjefen.Vil være synlig

Ifølge Hansen er det en moderne utgave av Lofotraidet som vil utspille seg fredag morgen.

- Men vi kommer til å komme inn sjøveien slik engelske og norske soldater gjorde i 1941. Vi kommer også til å være synlig på landsiden i Svolvær, Stamsund og Henningsvær hvor vi blant annet vil sikre viktig infrastruktur, sier Hansen.

Fredag kveld deltar hele styrken på et arrangement i kulturhuset i Svolvær der Lofoten Krigsminnemuseum arrangerer en markering med foredrag og filmpremiere.