Turbinblader utsatte oppstart

Hydra Tidal tar sine vridbare rotorer strengt alvorlig. Det må de, for ellers røsker havkrafta dem av ledd.

  Foto: Hydra Tidal

nyheter>>

Så da ett av de fire doble turbinbladene på "Morild 2" ikke oppførte seg likt de andre, valgte Hydra Tidal stopp i stedet for sjanseseilas.

En tilkopling av havkraftverket som ligger oppankret i Gimsøystraumen ble dermed utsatt. Firmaets teknikere oppdaget at vridemekanismen på ett bladpar ikke reagerte fort nok.

- Antakelig ingen stor feil, men en uregelmessighet stor nok til at vi avblåste oppstarten og hevet kraftverket til overflaten for å justere. Det er ikke dramatisk, men en grad av forsiktighet som er helt nødvendig å utvise, sier daglig leder Eivind Nydal i Harstad-baserte Hydra Tidal.

Han påpeker at det tekniske avviket som ble oppdaget ikke er vanskelig å utbedre.

Innovasjon hele tida

Men det er ikke helt enkelt heller. Hydra Tidal holder på med innovasjon, og dermed fortoner nesten ethvert inngrep seg som noe bortimot en liten ombygging, som skal finne sin plass i helheten og kvalitetssikres på alle vis.

- Det er ikke bare hente nye deler i butikken, sier han.

Firmaet fraviker ikke sin ambisjon om å oppnå optimal drift fra første stund. Det patenterte systemet med vridbare blad er et hovedkriterium for at "Morild 2" skal tåle de enorme havkreftene som driver anlegget.

Oppstart snart

Hydra Tidal-sjefen mener at det ikke var nok å kjøre med tre bladpar som vred seg som de skulle, mens ett var bittelitt i utakt. Det handler om teknisk ansvarlighet. Avgjørelsen om å ta pause var etter hans oppfatning helt på sin plass.

På spørsmål om når "Morild 2" starter opp, svarer Nydal som han har gjort siden anlegget ble utplassert i Gimsøystraumen.

- Det skal jeg si deg når vi faktisk har levert den første kilowatten. Det blir snarest mulig - uten at vi har tenkt å kompromittere en tøddel på forsiktigheten. Nå konser vi på å få gjort jobben, og været spiller på vår side de kommende dagene. Det er bra, sier han.

OPPE FOR JUSTERING: "Morild 2" i overflatestilling i Gimsystraumen tirsdag, mens teknikere justerer avviket p et av turbinblad-parene. Foto: Hydra Tidal