35 tonn sprengstoff i vraket av "Belgica"

Belgiske minedykkere har beregnet mengden av sprengstoff om bord i vraket av det belgiske nasjonalklenodiet.
nyheter>>

En mengde ammunisjon befinner seg også i et vrak av en lekter som ligger senket like nord for vraket av den gamle ishavsskuta.

Det framgår av rapporten det belgiske minedykkerteamet har laget etter at de undersøkte vraket i september.

Skribenten Kjell Gunnar Kjær, som har fulgt prosjektet på nært hold siden starten, har sett rapporten.

Trygt urørt

- Den sier ammunisjonen i "Belgica" er trygg så lenge den får ligge der den ligger, og at bare spesialtrent mannskap får håndtere den. Dykkerne har ikke vurdert hvor mye ammunisjon fra krigen det finnes i lekteren som ligger ved siden av vraket.

Det skal dreie seg om en lekter som ble rekvirert av britene fra Kaarbøverkstedet før de tyske flyangrepene på Harstad forsommeren 1940.

Lekteren hadde også et navn, ifølge tidligere eieren av "Belgica"-vraket, Kristian Holst. Navnet vet han ikke hva var.

Lekteren ble lastet med samme typer ammunisjon som det større "Belgica", og senket litt lenger ute i Hestvika ved Brurvika på Stangnes. Ammunisjonen er oppgitt å være blokker med sprengstoff i gnistfrie kobberbokser med skrulokk. Ammunisjonen ble brukt i mange sammenhenger, blant annet til sabotasje av konstruksjoner.

Holst vet ikke hvor mye ammunisjon det befinner seg i vraket av lekteren, bare at den i størrelse skal være noe mindre enn "Belgica", og ligge flatt på sandbunnen i vika.

Overrasket

Dag Owe Jensen, tidligere minedykker og godt kjent med vraket av "Belgica", sier han er overrasket over mengden. Han har tidligere tatt til orde for at vraket blir ryddet for ammunisjon.

- Jeg trodde ikke det skulle være så mye. 35 tonn er en ganske drøy mengde, sier han,

Jensen sier han også har svømt over vraket av lekteren som ligger lenger ute i bukta, men han har ikke detaljerte undersøkelser av vraket.

- For oss fortonte lekteren seg som en knust vrakhaug.

Full maskin

Forfatteren Kjell Kjær har denne høsten vært på besøk ved Belgica-senteret i Belgia, og har kunnet konstatere at prosjektet med å heve nasjonalhelligdommen og innlemme den i et eget museum, går for fullt.

- Ambisjonen er fremdeles å få hevet vraket og sende det til konservering i Belgia. De har et anlegg klart etter at en kogge som ble funnet i nærheten blir ferdig, sier Kjær.