Tidevann er framtiden

Mens harstadselskapet Hydra Tidal Energy tester ut tidevannskraftverket Morild II i Gimsøystraumen i Lofoten, er planene klare for en storsatsing i Skottland.
nyheter>>

Det er ingen tvil om at flere enn Hydra Tidal tenker tidevannskraft. Selskapet MeyGen skal sette opp en park av tidevannsturbiner for produksjon av 400 megawatt i Skottland, rapporterer Teknisk Ukeblad.

Sikrere

Tidevannet er mer forutsigbart enn vinden, og er dermed en sikrere kraftkilde. Mens driftstiden for vindkraft til havs ligger på rundt 3000 driftstimer per år, leverer tidevannsturbiner i gjennomsnitt 3750 fullasttimer, framgår det av en analyse som Sweco Grøner, Econ og Kjeller Vindteknikk laget for Enova i 2007.

– Jeg tror kanskje norsk industri bør se på mer enn vindkraft framover, sier administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea, som organiserer bedrifter innen vind- og havenergi i Norge, til Teknisk Ukeblad.

Tidevann vinner

Direktør Eivind Nydal i Hydra Tidal tror det kan bli en arealkamp mellom vindkraft og tidevannskraft - en kamp tidevannsbransjen vil vinne.

– Vår fordel er at vi vet nøyaktig når turbinen lades, i motsetning til vindkraften. Marin energi krever også mindre arealer, sier han til Teknisk Ukeblad.

Marin energi kan dessuten bety stor verdiskapning.

– La oss si at vi på sikt skal bygge ut en park i Lofoten på 130 kraftverk, og man har en kommersiell pris på 30 millioner kroner per stykk. Da begynner tallene å bli store, sier Nydal. – Vi har hatt 60 leverandører inne til å bygge vår prototype, så dette gir ringvirkninger, avslutter han til Teknisk Ukeblad.