Morten I. Jensen"/>

Går til kamp for sykehuset

Nå kan fødeavdelingen igjen være nedleggingstruet. Traumesykehus henger i en tynn tråd. Sykehusets venner innkaller befolkningen til fakkeltog.
nyheter>>

Fredag meldte NRK at fødeavdelingen i Narvik eller Harstad må legges ned og omgjøres til fødestue. Det er Helse Nord som har bedt helseforetakene utrede hvilke konsekvenser de nye kvalitetskravene fra Helsedirektoratet får for fødetilbudet, melder NRK. Overlege Martin Grønberg ved UNN, som har ledet gruppen, sier at det ikke går an å beholde fødeavdelingen både i Harstad og Narvik.Slå ringJorunn Sande Karlsen i Sykehusets venner i Harstad mener befolkningen ikke kan sitte og se på det som skjer. Hun vil ha opprustning i stedet for nedbygging av sykehuset.

- Vi kan ikke sitte hjemme og nikke lengre. Hele befolkningen må på banen for å vise hva vi synes om dette. Vi må slå ring om sykehuset vårt, sier hun.

Foreningen planlegger fakkeltog ved sykehuset i Harstad 22. november.Må vinne kampenSykehusets venner mener kampen for traumesykehus i Harstad ikke er tapt. Når nedleggingsspøkelset igjen skremmer fødeavdelingen, er begeret fullt.

- Det er kjempeviktig å opprettholde beredskapen i Harstad. Får vi traumesykehus, får vi også en fullverdig akuttberedskap. Dette kan også berge fødeavdelingen, mener Sande Karlsen.

- Hva er ulempene med å ha fødestue i stedet for fødeavdeling?

- De som skal føde og har komplikasjoner risikerer å bli sendt lenger unna. Da kan de i mange tilfeller ikke ha sine egne rundt seg under fødselen. Å miste fødeavdelingen betyr trolig også tap av kompetanse.

Sande Karlsen sier harstadværingene nå må tenke på tilbudet i sin egen by.

- Jeg skulle ønsker at man kunne ha fødeavdeling både i Harstad og Narvik. Det er trasig at slike tilbud må settes opp mot hverandre. Men for oss er det naturlig å satse på at Harstad vinner kampen om fødeavdelingen, sier hun.