Diplom til Smilehullet

Bedrifter i nord hedres for godt navnevett. Fotografen Smilehullet i Harstad har et navn som Språkrådet har merket seg.

  Foto: Morten I. Jensen

nyheter>>

Flere bedrifter i Troms har i dag fått Språkrådets diplom for godt navnevett. Denne hederen tilfaller bedrifter med gode norske navn. På denne måten vil Språkrådet oppmuntre til språklig kreativitet og bevissthet. Diplomutdelingen er også et ledd i arbeidet for å motvirke unødvendig bruk av engelsk.

Mens diplomutdelingen for Troms skjedde i Tromsø i dag fikk bedrifter i Finnmark og Svalbard sine diplomer i går.

– Vi har fått flere forespørsler fra våre to nordligste fylker om å komme nordover igjen og dele ut diplomer. Det er flott å kunne reise til Alta og Tromsø på denne årstiden med midnattssol og lyse netter for å hedre bedrifter for navnevalget, sier direktør Sylfest Lomheim i Språkrådet.

I tillegg til Smilehullet i Harstad har følgende fått diplom i dag: Vaskefirmaet Fatt Det, Kor Reine Vindu! på Kvaløysletta, Gira Trafikkskole i Nordkjosbotn, blomsterbutikken Kvaløyrosa på Kvaløy, avisa Nordlys i Tromsø, massasjeforretningen Nordvestmassasjen i Tromsø og Slett og rett på Storslett som driver med korrektur og språkvask.

Siden Språkrådet startet aksjonen for godt navnevett i 1991 har over 500 foretak fått diplom. To av disse er i Harstad. I 1993 fikk Nedenom & Hjem diplom. I 2001 vanket det heder på Badekarran.

Godt navnevett er ifølge Språkrådet å:

  • velge gode norske ord framfor utenlandske
  • praktisere norske skriveregler i navnelagingen
  • hente ord og vendinger fra lokal tradisjon
  • la den poetiske kraften i morsmålet få spillerom
  • bruke fantasi, vett - og gjerne humor - på språket