Tar kritikken alvorlig

Bildebyrået IMGS.no, lokalisert på Liland i Evenes, har testet landets redaksjoner og kritikken blir tatt alvorlig.
nyheter>>

IMGS.no har gjennomført en grundig test av i hvilken grad landets publikasjoner etterlever kravet om fotokreditering.

Rett til kreditering er nedfelt i åndsverksloven og de aller fleste bildebyråer krever at bilder skal krediteres med både byråets og fotografens navn. Spørsmålet er hvordan dette etterleves i norsk presse.

Middels på ht.no

IMGS.no bildebyrå har klikket seg gjennom tusenvis av nettsider for å se på fotografers rett til kreditering. De fleste publikasjonene ligger midt på treet. En av disse er ht.no, som får seks av ti mulige poeng.

– Vi prøver så langt mulig å kreditere. I den grad vi kjenner navnet på fotografen legger vi det inn. Men vi vil gjøre hva vi kan for å forbedre oss, sier kanalsjef Øivind Arvola i ht.no.

Den soleklare vinneren så langt er NRK.no som den eneste med hele ni av ti poeng.

– Dermed står rikskanalen som et forbilledlig eksempel på hvordan fotokreditering skal etterleves, heter det i en pressemelding fra Robin Lund i IMGS.no.

Hakk i hæl følger Nettavisen.no, Dagbladet.no, DN.no og Hegnar.no, som alle oppnår respektable 8 poeng.

Jumboen

Helt i den andre enden av skalaen er testens største overraskelse. «Kampanje» er Norges hovedpublikasjon med fokus på medie- og reklamebransje.

– Således kunne man forvente at de skulle kunne sitt fag. Men med kun ett av ti mulige poeng holder Kampanje.com en soleklar og flau jumboplass, sier Lund.

Ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje svarer slik i en artikkel på sin egen nettside:

– Vi beklager at fotokreditering har manglet i artikler. Selv om vi er den minste av alle redaksjonene/mediene som er blitt undersøkt av bildebyrået IMGS, så er det vårt ønske og vår plikt å kreditere opphavsmannen på en korrekt måte. Vi har ikke sett grunnlaget for undersøkelsen og vi kjenner ikke til hvordan og når undersøkelsen ble gjennomført, men rent generelt vil jeg si vi at vi tar undersøkelsen på alvor og vi kommer til å forbedre våre rutiner. I dag har vi foretatt en rask gjennomgang av artikler de siste dagene og flertallet av bildene er kreditert, sier Hauger.