Seaworks-skip på grunn

Asfaltskipet "Bogtind" av Harstad gikk i morgentimene onsdag på grunn på Helgelandskysten.
nyheter>>

Ingen personer kom til skade. Båten var på vei sørover da den gikk på grunn i Tjøtta ytterst i Vefsnfjorden ved Sandnessjøen i Alstahaug kommune, og ble stående.

Hovedredredningssentralen fikk ved 05-tida onsdag morgen inn melding over Bodø radio om hendelsen. Redningslederen sendte redningsskøyta "Uni Helgeland" og en legeskyssbåt til stedet, i tilfelle situasjonen skulle forverre seg.

Propellskade

Det blåste sterk nordvest kuling i området i morgentimene, vinden spaknet utover dagen. Leia er ikke spesielt vanskelig i området, men kan være nokså værutsatt. En mulig bakgrunn for grunnstøtingen kan være et ønske om å søke noe roligere værforhold.

Det har ikke vært mulig for ht.no å få mannskapet i tale. Daglig leder i rederiet Seaworks, Oddvar Rundereim, sier skipet nå skal losse asfaltlasten, og reparere.

- Dagen har gått med til å støtte fartøyet og besetninga på fire om bord. Politi og sjøfartsmyndigheter har vært om bord og opptatt forklaring, og ingen herfra har engang spurt om hva som kan ha forårsaket grunnstøtingen. Det får vi vite i god tid, sier han.

- Vi stresser ikke. Det viktige er at ingen ble skadet i grunnstøtingen. Det er en en stor glede å konstatere.

Det 52 meter lange asfaltskipet tok inn en del vann, som lot seg pumpe ut igjen. En del skader er oppstått skade på propell og bunn. Dykking ved skipet viste at skadene var mindre enn fryktet. Politi, og representanter fra Sjøfartsdirektoratet har også vært om bord.

Ifølge Kystverket har det ikke oppstått oljelekkasjer i forbindelse med hendelsen. En tynn oljefilm var å se, noe Kystverket mener kan være svetting fra lekkasjer inn til båtens asfaltlast.

Ingen forurensning

”Bogtind” er lastet med 800 tonn asfalt. Den har om lag 10 kubikkmeter marin diesel og 500 liter smøreolje. Etter grunnstøtingen lå fartøyet så tungt på grunnen at det var umulig å trekke ”Bogtind” av grunnen ved høyvann klokken 10.

Skipet ble ved 13-tida trukket av grunn og slept til Sandnessjøen. Forventet ankomst er rundt klokken 17.00 i ettermiddag, og slepet blr overvåket kontinuerlig.

- Det ansees ikke å være noen fare for forurensning. Alle tanker med marin diesel og smøreilje er tette, og ”Bogtind” virker stabilt, melder Kystverket.


Vis Bogtind grunnstøting i et større kart