Nå tør hun å holde tale

Skånland/Harstad: Prestasjonsangst og redsel for å snakke i forsamlinger var tidligere en svært hemmende del av Ann-Rose Vestads hverdag. Slik har hun det ikke nå.
nyheter>>

Bare tanken på å skulle holde en tale gjorde henne vettskremt. Prestasjonsangsten var så alvorlig at hun for to år siden strøk da hun skulle opp til muntlig eksamen.

– Da tok jeg en viktig beslutning, forteller sykepleierstudenten som bor og studerer i Harstad.

– Jeg bestemte meg for å få hjelp til å løse problemene mine. Siden jeg hadde hørt om tankefeltterapi (TFT) og visste litt om hva dette gikk ut på, valgte jeg å prøve det. Etter tre - fire behandlinger hos tankefeltterapeut Rune Ytterstad merket jeg at det skjedde noe positivt, og det begynte å gå den rette veien, sier hun.

Tankefelt

- Et tankefelt er tilnærmet uendelig og inneholder all informasjon om det vi tenker på. Det har nok kraft til å kunne påvirke kroppen vår og omfatter følelser, syn, lukt, hørsel og smaksinntrykk, forklarer Rune Ytterstad, som har kontor både i Skånland og i Harstad.

– Når vi har opplevd vanskelige ting, vil den negative følelsen kunne feste seg i tankefeltet og trigge oss følelsesmessig hver gang vi tenker på det som skjedde. Denne negative følelsen kan vi da kjenne som for eksempel frykt, sorg, uro eller stress, og dette medfører at tankene ikke får ro. Det motsatte skjer når vi tenker på noe som vi synes er veldig godt, for eksempel sjokolade. Da aktiviserer vi tankefeltet med en underliggende god følelse, og dette kan skape velbehag i oss, sier han.

Enkle teknikker

– TFT går ut på å benytte enkle teknikker som aktiviserer kroppens egne innebygde reparasjonssystemer, og virker på alle typer negative følelser og spenningstilstander, også smerter. Ved hjelp av lett fingerbanking på ansikt, hender og overkropp stimuleres kroppens akupressur-punkter, og vonde følelser og ubehag dempes, eller blir helt borte, forklarer Rune Ytterstad.

I utgangspunktet syntes Ann-Rose dette hørtes utrolig ut, men ønsket allikevel å prøve.

– Rune grep fatt i ulike problemstillinger som jeg hadde opplevd tidligere i livet. Han ba meg om å kjenne på følelsen av det jeg slet med. Først merket jeg det samme sterke ubehaget som prestasjonsangsten gir. Etter hvert som han banket på akupressur-punktene, ble følelsen av ubehag svakere, for så å forsvinne helt, sier hun.

Bedre livskvalitet

Ann-Rose fikk også lære hva hun skulle gjøre for å roe seg ned hvis hun følte ubehag under eksamen eller i andre sammenhenger.

– Imidlertid trengte jeg ikke å bruke noen av teknikkene. Dette skjedde for to år siden, og siden det har jeg ikke kjent noe til den hemmende angsten og uroen. Jeg har vært oppe til eksamen, og det har gått bra. Dessuten har jeg holdt flere taler, noe som tidligere var helt utenkelig. Jeg ville heller ikke ha våget å stå fram med min historie i avisen. For meg er det en trygghet å vite at hvis jeg skulle få problemer i spesielle situasjoner, kan jeg benytte de metodene jeg har lært. Livskvaliteten min er mye bedre, og dette har mye å si for min personlige utvikling, avslutter Ann-Rose Vestad.