Norges eldste er død

Jenny Ida Sofie Hanssen var Norges eldste kvinne. Nå er 109-åringen fra Gratangen død.

Jenny Ida Sofie Hanssen i Gratangen var Norges eldste avisabonnent. Foto: Kjell Solbakken, Harstad Tidende 

nyheter>>
Skjærtorsdag morgen klokken 07.00 sovnet hun stille inn med begge døtrene til stede på Gratangsheimen. Det bekrefter Jennys yngste datter, Anne-Elise Nordheim, som selv er bosatt i Harstad.

30. april ville Jenny Ida Sofie Hanssen fyllt 110 år.

- Jenny hadde en andaktsbok som hun leste et vers fra hver eneste dag. I den boken har hun notert at hun ble syk første gang 9. april 1994. På samme dato 15 år senere døde hun altså, sier datteren Anne-Elise Nordheim til ht.no.

Siden desember i fjor har Jenny fra Gratangen vært landets eldste person.

Hun ble født 30. april 1899 og har opplevd to århundreskifter og like mange verdenskriger. Hun var seks år ved unionsoppløsninga i 1905 og 46 år da andre verdenskrig var over.

Da Jenny ble spurt om oppskrifta på å bli så gammel, svarte hun for et par år siden: - Sunn og næringsriktig mat og hardt arbeid. Ingen tar skade av å jobbe og bruke kroppen.

Hele sitt liv har Jenny vært en trofast sliter. En arbeidets adelskvinne. Det fortalte dattera Bodil til Harstad Tidende da de snakket med henne i anledning Jennys 109-årsdag i fjor.

Jenny var svært oppegående til alderen og være helt til sin død. Blant annet var hun Norges eldste avisabonnent, og leste Harstad Tidende hver dag.

Hun har alltid hatt en spesiell forkjærlighet for grønnsaker, og det kan ha bidratt til at hun har holdt seg sunn og frisk så lenge. I yngre år hadde hun en stor og rikholdig grønnsakhage hjemme på gården som var viden kjent. Og Jenny ble berømt for«grønn kjøttsuppe», som ingen andre vet oppskriften på.

Jenny bodde den siste tiden sin på Gratangsheimen. Da det ble klart at hun var Norges eldste person uttalte enhetslederen, Heidi Olsen, at Jenny var ånsdfrisk og sprek.

- Hun er ei enestående dame. Og av et sjeldent kaliber, sa andre beboere på Gratangsheimen til Harstad Tidende i forbindelse med Jennys siste bursdag.

Hadde Jenny levd til å fylle 110 år, ville hun blitt tidenes eldste person fra Nord-Norge.