Håver inn stemmer

Men blir Frp for sterkt, kan regjeringshåpet slukne.
nyheter>>

Som Harstad Tidende meldte mandag, ville Frp gjort det sterkt hvis det hadde vært Stortingsvalg nå. Norfakta har laget en undersøkelse der 800 innbyggere i Troms er spurt.

Les også: Kvinnekamp om sistemandatet

Elisabeth Aspaker er ute, mens Hanne Iversen seiler opp som Frps tredje på Tromsbenken i følge denne målingen.

Tromsbenken blir uten Høyre. I stedet er det Frp og Ap som fordeler fylkets stortingsplasser mellom seg – mens "outsider" Lena Jensen (SV) fremdeles er inne med et nødskrik.

Slik ville utfallet blitt dersom dagens meningsmåling gjenspeiles ved stortingsvalget til høsten. Den største endringen fra forrige valg i 2005 er Frps markante framgang.

Partiet går fram fra 22,9 prosent i Troms sist, til 34,6 på denne målingen. Dermed er Frp inne med tre representanter med klar margin.

Klar holdning

– Dette er jo kjempeflott, og en fantastisk start på påsken, sier Frps tredjekandidat i Troms, Hanne CS Iversen (31).

Hun følger altså etter Øyvind Korsberg og Per-Willy Amundsen til Stortinget dersom denne målingen holder seg. Iversen mener resultatet skyldes Frps evne til å løfte saker folk er opptatt av.

– Vi har vist en klar holdning når det gjelder samferdsel og for eksempel hålogalandallmenningen, sier Iversen.

Bikkjeslagsmål

Høyre er partiet som relativt sett taper flest velgere til Frp. Elisabeth Aspaker er ikke spesielt overraska over å høre at hun er ute på denne målingen, og viser til at Høyre har slitt med oppslutningen på landsplan.

– Da pleier vi å ligge enda litt lavere i nord.

På dagens måling går Høyre tilbake 0,5 prosentpoeng siden forrige valg, men det er nok til å kunne frata Aspaker utjevningsmandatet hun har i dag.

– Dette inspirerer til knallhard innsats framover. Det er bare å gi bånn pinne i de fem månedene som gjenstår, sier Aspaker.

Hun innser at det ligger an til å bli litt av en bykamp i Harstad mellom Høyre og Frp.

– Ja, he-he. Dette kan bli et skikkelig bikkjeslagsmål. Samtidig må vi sørge for å få et bedre grep om Tromsø.

Les også: Velgerne dropper Kystpartiet

Truer regjeringsskifte

Elisabeth Aspaker advarer nemlig mot konsekvensene av at sterkt Frp på bekostning av Høyre.

– Vil man ha et regjeringsskifte, så må Høyre bli større enn dette. En stabil borgerlig regjering krever et sterkt Høyre, ellers får den ingen levetid utover de første par månedene, sier Aspaker.

– Hvordan skal Høyre bli større?

– Vi må bli tydeligere på hva som er vår politikk for eksempel innenfor samferdsel, utdanning og næring. Spesielt vil vi fokusere på tiltak for små og mellomstore bedrifter som rammes særlig av finanskrisa.

Hanne CS Iversen vil imidlertid ikke dele Frps velgere med Høyre.

– Et stort Frp er en forutsetning for regjeringsskifte, og jeg er glad folk i nord velger oss.