Første Fiskebøl-ferge gjenfunnet i Afrika

Gamle M/F ”Fiskebøl”, bygd på Kaarbøverkstedet i 1966, lever i beste velgående. Se vårt skipsarkiv

  Foto: Harstad Tidende skipsregister

  Foto: Harstad Tidende skipsregister

  Foto: Harstad Tidende skipsarkiv

  Foto: Harstad Tidendes skipsregister

nyheter>>

Den gamle ferga går i dag i trafikk på et helt annet sted på jordkloden, nemlig på Vest-Afrikakysten, mellom noen øyer på Gulf of Guinea.

Den ca 34 meter lange og 43 år gamle ferga har i sin pensjonisttilværelse fått navnet M/F ”Nadine Corlett”.

For å rekapitulere litt samfersdelshistorie: Levert i 1966 til rederiet Vesterålens Trafikklag A/S (VT) på Sortland fra Kaarbøs Mek. Verksted i Harstad. Ble primært bygd for å settes inn på trafikklagets nyervervede fergekonsesjon mellom Melbu og Fiskebøl, altså mellom regionene Vesterålen og Lofoten. Selskapet på Sortland fikk faktisk dengang kritikk for stormannsgalskap ved å sette inn ei såpass stor ferge på dette sambandet. ”Fiskebøl” tok 19 personbilenheter og 196 passasjerer Man kan selvsagt idag trekke på smilebåndet av et slikt utsagn.

Forbindelsen mot Lofoten

Lofotveien var i 1966 bygd ferdig fra Svolvær til Fiskebøl og bilfergeforbindelsen på riksvei 19 over Hadselfjorden kom noe forsinket i gang med ”Fiskebøl” den 17. januar 1967. Forsinkelsen skyldtes et uheldig havari på det nybygde fergeleiet på Melbu. Et av godsruteskipene til Det Bergenske Dampskibsselskab, M/S ”Corvus”, fikk nemlig maskinproblemer under anløp av Melbu høsten 1966 og kjørte med baugen inn i fergekaia og ødela denne. Kaia måtte repareres og åpningen av fergeforbindelsen utsettes.

Voksende behov

Ferga ”Fiskebøl” ble fort for lita ettersom trafikken på sambandet (mot alle prognoser dengang) raskt økte, og i 1974 ertattet av nybygde M/F ”Melbu” som var noe større. ”Fiskebøl” gikk noen år som suppleringsferge over Hadselfjorden før hun ble overflyttet til sambandet Kaljord-Kongselv-Hanøy i Raftsundet. Stor-ferga ”Møysalen” ble som kjent satt inn over Hadselfjorden i 1993.

Fra 1966-1988 var ”Fiskebøl” eid av Vesterålens Trafikklag som i 1988 skiftet navn til Nordtrafikk A/S. Ferga var i dette rederis eie frem til 2002, da solgt til Arctic Blue A/S i Stokmarknes med tanke på å brukes som servicefartøy for skjelloppdrett. Dette ble det ikke noe av, og ferga ble i 2003 igjen solgt. Men altså nå helt ned til Vest-Afrika der hun som M/F ”Nadine Corlett” fremdeles traust trafikkerer med kjøretøy, gods og passasjerer.