Kjell Solbakken"/>

Jenny (109) eldst i landet

Nå er hun eldst i landet, 109 år gamle Jenny Ida Sofie Hanssen i Gratangen.
nyheter>>

kso@ht.no 911 51444

For et par dager siden døde kvinnen på Østlandet som var et halvt år eldre enn Jenny, og i går fikk Jenny beskjed om det som hadde skjedd og hun selv har inntatt tronen som landets eldste person.

– Gud nåde meg, utbrøt 109-åringen da hun fikk nyheten av personalet på Gratangsheimen i går.

Utrolig stolt

Heidi Olsen, leder ved Gratangsheimen, forteller til Harstad Tidende at 109-årige Jenny fortsatt er like åndsfrisk og sprek. I går satt hun oppe og spiste middag, og Jenny hadde stelt håret riktig så fint.

– Etter at vi ble klar over at Jenny er eldst i hele Norge, har vi i dag snakket med døtrene hennes - Anne Elise i Harstad og Bodil på Melbu. Og de er begge utrolig stolte av moren sin. De ønsket imidlertid ikke noe oppstyr i anledning det som nå har skjedd, sier Heidi Olsen.

Troll i ord

– Ho Jenny må være veldig sterk. For ho var en av dem som ikke ble slått ut av Noro-viruset her på sykehjemmet for et par år siden. Mange av betjeninga og beboerne var syke i lange tider, men ikke ho Jenny. Ho sto han av, forteller sykehjems-lederen.

Datteren sa følgende da hun hørte at hennes 109-årige mor nå er landets eldste:

– Da gikk det jo troll i ord. For mor snakket om at hun ville bli eldst i landet da vi feira 105-årsdagen hennes.

De pårørende er veldig flinke med å besøke Jenny og hun setter stor pris på at de stikker innom Gratangsheimen.

Leser bordbønn

109-årigen leser bordbønna både før og etter måltidene på sykehjemmet. Særlig viktig synes hun det er når hun sitter i lag med andre. Hun er nøye med at det skal gå rett og riktig for seg.

Jenny Ida Sofie Hanssen ble født 30.april 1899 og har opplevd to århundreskifter og like mange verdenskriger. Hun var seks år ved unionsoppløsninga i 1905 og 46 år da andre verdenskrig var over.

Da Jenny ble spurt om oppskrifta på å bli så gammel, svarte hun for et par år siden: Sunn og næringsriktig mat og hardt arbeid. Ingen tar skade av å jobbe og bruke kroppen.

109-åringen er fast avisleser og har abonnert på Harstad Tidende i nesten to mannsaldere. Hun liker å sysle med litt håndarbeid og strikke. Men hun vil ikke sitte for lenge i godstolen – må opp og røre på seg og være i aktivitet.

– Vi er mektig stolt av Jenny og at landets eldste person er midt iblant oss, sier sykehjems-leder Heidi Olsen i Gratangen.

Gratisabonnent

Også ansvarlig redaktør i Harstad Tidende, Bård Borch Michalsen, er imponert over at landets eldste person bor i lokalavisas nedslagsområde. Det betyr nødvendigvis at Jenny Ida Sofie Hanssen også er landets eldste avisabonnent.

– Hun fornyet abonnementet på Harstad Tidende så sent som i juli i år, men det skal hun slippe å betale for heretter. Landets eldste har gratis abonnement på HT, sier Michalsen.

Relaterte saker: