Vil overvåke YouTube

For å forhindre skolemassakre i Troms.
nyheter>>

Ifølge NRK Nordnytt ønsker Troms fylkeskommune å overvåke nettstedet YouTube. Bakgrunnen skal være at Matti Juhani Saari (22) som i går drepte 10 personer ved en yrkesskole i den finske byen Kauhajoki, hadde lagt ut flere videoer av seg selv på det etterhvert så beryktede og høyt elskede nettstedet.

I en av videoene skal han ha varslet om skyteepisoden. I en annen video peker han med pistol mot kameraet, og sier:

- You die next.

Før han trekker av to skudd som får kameraet til å riste.

For tiden leter politiet etter personen som filmet videosnuttene, da Saari ikke kan ha spilt inn alle klippene på egenhånd.

Likheten med massakren ved Jokela skole i fjor har blitt kommentert, men funn fra Saaris leilighet kan tyde på at han har planlagt angrepet i seks år. Pekka-Eric Auvinen (18) som drepte åtte personer ved Jokela lastet også opp videoer av seg selv på YouTube.

- Fylkeskommunen ønsker at it-avdelingen skal utvikle et verktøy som kan gi varsel på et tidlig tidspunkt dersom slike videoer publiseres, sier fylkesråd for utdanning i Troms, Pål Julius Skogholt til NRK.

Skogholt deltar i dag på et møte sammen med alle rektorer fra Troms' videregående skoler hvor nettopp denne saken er et av hovedtemaene.