Ivar L. Paulsen"/>

Ny løpetid i Norge

Mye tyder på at nordmenn igjen tar veiene fatt og løper eller jogger for å komme i form.
nyheter>>

Denne konklusjonen kan trekkes av økt salg av løpesko i enkelte sportsforretninger. De to siste årene har salget økt med over 40 prosent. Bare i fjor solgte én kjede 200.000 løpesko.

Men det økte salget kan komme av at det ikke lenger holder med ett par. Folk skal nemlig ha sko til forskjellige typer underlag og bruksmåter.

Åtte av 1400

Med stort og smått arrangeres det 1400 løp i Norge i året.

Blant disse er Harstad Tidende-karusellen, det som tidligere gikk under navnet Hinnøykarusellen. Denne består nå av åtte løp, som går på ulike underlag.

Sist helg gikk det første løpet - et gateløp i Kvæfjor. Kommende helg er det nytt gateløp - denne gang i Sørvik. Senere i karusellen blir det både terrengløp, motbakkeløp og skogsveiløp.

Kanskje derfor blir det behov for flere enn ett par løpesko.

Men det er ikke bare asfalt, grus, terreng og treningsmengde som bestemmer hvilken løpesko du bør velge. Riktige løpesko forebygger skader og øker trenings- og løpegleden, sier ekspertene.

Spesialisering

Det er imidlertid ikke bare skoene som blir mer spesialiserte. Løpene blir også spesialisert.

De såkalte nisjeløpene får større oppslutning. På 80- og 90-tallet var det bare fire-fem motbakkeløp i Norge. Fra 2001 har det tatt av, og i år arrangeres rundt 70 slike løp, ifølge Kondis.

– Vi ser også at det blir flere av det som kalles ultraløp, som er distanser over maratondistansen på drøye 42 kilometer. I 2000 var det bare ett slikt løp her til lands, i år er det planlagt sju, sier Kjell Vigestad i Kondis.