Line Lind Roksøy"/>

– Kalte politiet nazisvin

Ifølge dommen fornærmet han politiet, før han slo seg vrang. To tjenestemenn måtte nærmest sette seg på ham for å få på ham håndjern.
nyheter>>

Trondenes tingrett har dømt Simon Skau (19) fra Harstad til å betale 6.000 kroner i bot. I tillegg må han betale 2.000 kroner i saksomkostninger etter en tur på byen i oktober 2007.

Skau er leder i Troms Sosialistisk Ungdom, og tidligere medlem av Harstad Ungdomsråd.

– Hater politiet

I dommen står det at Skau dro ut på byen sammen med et par kamerater, etter å ha drukket 10-11 shotter med brennevin. Etter at en politibil passerte Skau på Torget i Harstad sentrum, ropte han "ein, zwei, drei nazipolizei". Da politiet kom ut og spurte hvorfor han ropte dette, svarte han at han hatet politiet, og viste til Obiora-saken i Trondheim. Han nektet deretter å oppgi navnet sitt, og nektet for at han hadde identifikasjon med seg. Først da politiet anholdte ham og visiterte ham, opplyste han at han het "Simon", og at han hadde et bankkort i lomma.

Det samlet seg etter hvert en ungdomsgjeng på stedet, blant dem noen kompiser av Skau. Da ropte han "politivold" og "ulovlig ransaking", og rygget unna betjentene.

Veivet med armene

Skau nektet ifølge dommen å komme tilbake da betjentene ba ham om det, og rygget bakover da de prøvde å få ham tilbake til bilen med makt. Betjentene la ham da på rygg i bakken, og ba ham om å snu seg. Nok en gang nektet han, og fortsatte å rope "politivold". Da politiet fysisk forsøkte å rulle ham over på magen, veivet han med armene og spredte beina.

To tjenestemenn måtte sette et kne på hver av Skaus skuldre for å holde ham rolig, slik at en tredje kunne sette på ham håndjern. På vei til, og inne på, politistasjonen i Harstad fortsatte han å rope til betjentene, og truet med at de kom til å miste jobben. Siden betjentene mente han var ruset, endte byturen i fyllearresten.

– Henvisning til naziregimet

19-åringen forsvarte seg selv i rettssaken, som gikk for et par uker siden. Her erkjente han å ha prøvd å vri seg unna da politiet skulle pågripe ham. Han erkjente å ha ropt "nazisvin", men sier dette var ment til en av kameratene sine. Dette hadde han også hadde gjort tidligere på kvelden, noe kameraten bekreftet i retten. I retten ga han uttrykk for at han mener politiet generelt er "nazi", og dermed hadde motiv for å kalle polititjenestemenn for dette. Synet på politiet begrunnet han med Obiora-saken, og at polititjenestemenn og fagforeningen deres ikke kritiserte de involverte, men støttet dem.

Tingretten mener at begrepet i denne sammenheng er et skjellsord som fornærmet politibetjentene. Sammenhengen den ble brukt i, mener de kan innebære en henvisning til naziregimet under 2. verdenskrig, og at det da i alle fall er fornærmende. Retten viser til at en av tjenestemennene følte seg særlig krenket av tilropet, siden han har bakgrunn fra tidligere Sovjetunionen.

- Tvilen har ikke kommet meg til gode

Dette tåler onkel politillr@ht.no - 47 60 99 25