Gir opp sjarkfisket

Kystfisker Åge Tjeldnes er lei av at politikerne setter kråkefot, og vil selge sjarken sin.
nyheter>>

LØDINGEN: 62-åringen er ikke sikker på hva han skal gjøre når han kvitter seg med båten og to av Lødingens fem gruppe 1- kvoter.

Fire av de fem sjarkfiskerne som driver på heltid i Lødingen er over 60 år, og Tjeldnes er bekymret over at det ikke kommer nye og unge som vil drive på denne måten.Forvirring

– Men det er forståelig, sier Tjeldnes, som tross sin erfaring har problemer med å følge med i stadig nye regler og forordninger fra myndighetene.

Selv forkortet han båten sin med noen få centimeter for at den skulle passe inn under nye regler som kom i fjor.

– Vi er jo vant til å forholde oss til varierende fiske, men det blir jo helt håpløst når skiftende fiskeriministere stadig innfører nye ordninger for hvem som kan fiske, sier han.

– Vi vet jo ikke noe om fordelingen fra år til år, og jeg vet ennå ikke hvordan det til slutt blir for i år, sier den frustrerte fiskeren.Erfaring

Åge Tjeldnes kommer opprinnelig fra Tjeldnes og begynte fiske som ungdom på en større båt.

Så havnet han på land blant annet som vaktmester på skolen i Lødingen før han begynte med egen sjark midt på 80- tallet.

I 1993 satte han opp et eget lite privat "mottak" til eget bruk med hjell og kjølerom i Lødingens småbåthavn. Da var det ikke andre leveringsmuligheter i Lødingen.

– Men nå er det jo greit å levere hos Norafjell her på stedet, sier han.

Likevel vil han gi opp denne måten å fiske på. Nå setter han seg på gjerdet og tar en tenkepause for å se hvordan han skal drive yrket de siste årene før han blir pensjonist for alvor.Manntallet

Fiskermanntallet viser en nedgang på seks av 40 oppførte yrkesfiskere i Lødingen det siste året, mens det fortsatt er 14 som driver fiske som biyrke.

I Kvæfjord viser manntallet en nedgang fra 13 til 11 fulltidsfiskere mens antall deltidsfiskere har økt fra 10 til 11.