Feiring før dommedag

Forleden dag feiret Radio Harstad 22 år på lufta. I neste uke avgjøres radioens videre eksistens.

  Foto: Tina Eilertsen.

nyheter>>

10. desember 1985 gikk den første sendinga fra Radio Harstad på lufta. Til tross for at kommunens kuttspøkelse lurer rundt hjørnet, var det allikevel all grunn til å avvikle bursdagsfeiring forleden kveld. Ikke minst fordi en av radioens ildsjeler, Karoline Fossland, kunne meddele den gledelige beskjeden om at DnB Nor har bevilget radioen en pengegave på 70.000 kroner.

– Det betyr at vi om få uker kan ta i bruk et nytt miksebord. Som igjen betyr at vi har to studioer, og ikke minst bedre kapasitet til opplæring, sa Fossland.80 ungdommer

Radio Harstad startet med tre timer sending i uka. I dag, 22 år etter, har de 48 sendinger fordelt på hele uka, uten søndag. Redaktør Reidulf Solbakken har vært med helt fra starten.

– Vi startet med tolv ungdommer. Nu er nesten åtti personer tilknyttet radioen, rundt seksti av disse er aktive og står for de ukentlige sendingene. Med et nytt miksebord blir tilbudet bedre - for flere, sa han.

Årets medarbeider blant mange dyktige radioungdommer ble Sophie Gehlmann.

– Fordi hun sprer latter og glede. Hun tar jobben som programleder og står for opplæring av nykommere. Må hun steppe inn som tekniker, så klarer hun det også veldig fint, var Solbakkens hyllest da han overrakte Gehlmann æresdiplomet.Dommedag

Midt i gleden er radioens ungdommer fullt klar over hva som venter i kulissene: det sedvanlige forslaget om budsjettkutt, i år som tidligere år. I tillegg foreslår økonomiutvalget at Radio Harstad flytter inn i Plastelinas lokaler for å spare leieutgifter.

Trygge føler radioungdommene seg ikke like før dommedag. Men de har på ingen måte tenkt å gi opp. I ettermiddag har de invitert ordfører og gruppeledere til omvisning både i Radio Harstads lokaler i Seljestadfjæra, og på Plastelina.Maratonsending

– Det sier seg selv at det vil bli altfor trangt. Vi ønsker ikke å trenge oss på Plastelina, og samlokalisering er ingen god løsning for noen av partene, sa Solbakken.

Så gjenstår det bare å se hva årets siste kommunestyremøte ender opp med for radioens videre skjebne. Kutt eller ikke kutt. Fredag 21. desember blir spesiell i Radio Harstads historie når de for første gang prøver seg på 24 timers maratonsending. Målet er å slå en gammel rekord på 23 timer.FAKTA Radio Harstad:

  • Radio Harstad er Norges eneste ungdomsstyrte radio, og har samarbeidet med kommunen i 22 år.
  • Radio Harstad er ikke bare radio, men også et forebyggende tiltak for nesten 80 ungdommer fra 14 år og eldre.
  • Ungdommene står for alt fra utvikling av programideer til teknisk avvikling og presentasjon av radiosendingene.
  • Radioen tar opp og sender alle kommunestyremøter.
  • 535.000 kroner, som er hele driftsbudsjettet, foreslås kuttet. Videre foreslår politikerne at Radio Harstad flytter inn i Plastelinas lokaler.
  • Radio Harstads videre skjebne avgjøres på kommunestyremøtet torsdag 20. desember.