Grytøyferga i forfall

Edgar Mikalsen har med stigende uro merket seg at tilstanden til gamle "Grytøy" stadig blir forverret, der den ligger ved kai på Vippetangen i Oslo.
nyheter>>

Nå frykter han at båten står i fare for synke ved kai. Mikalsen var om bord første gang i fjor sommer, etter at han fra kaikanten hilste på rederen.

- Jeg fortalte at jeg hadde reist og hatt mye sjøsyke på båten hans. Jeg ble ønsket velkommen om bord, forteller Mikalsen.

Bolig for tre

Eieren fortalte at han visste båten kom fra Nord-Norge og et sted som heter Harstad, og viste fram et kart på pc-en sin over Harstadområdet.

- Jeg viste ham ruta båten hadde gjort gjennom mange år. Vi samtalte en stund og jeg oppfattet at han var kanadier, hadde bodd mange år i Sverige og hadde svensk samboer. De bodde om bord, forsto jeg, med et barn.

Allerede på det tidspunktet syntes Mikalsen båten hadde sterkt behov for slipsetting, og han foreslo så diskret han kunne at båten trengte utbedringer.

Etter en stund takket han for den hyggelige bevertningen og gikk i land. Han ble ønsket velkommen tilbake neste gang han var i Oslo.

Tragisk syn

- I høst var jeg igjen i Oslo, og tok en tur ned mot Vippetangen hvor "Grytøy" ligger ved kai, for å hilse på eieren og hans familie igjen. Men ingen var å se om bord, sier Mikalsen.

- Men båten var virkelig et tragisk syn. Gamle erverdige "Grytøy", som fergeskipper Håkon Danielsen fra Lundenes og mannskapet virkelig skjøttet, er i stort forfall. Jeg blir ikke overrasket om den en dag i den nærmeste tid synker ved kai. Personlig vil jeg aldri våget å overnatte ombord, sier Mikalsen.

Han har sendt noen bilder og håper på en bedre skjebne for gamle "Grytøy".