Han advarer mot klesinnsamlere:

- Forkastelig å berike seg på andres ulykker

Mange har kanskje opplevd å få denne lappen i postkassen. Det kan være svindel.

En av personene som har fått arket i postkassen er Børge Jentoftsen, som bor på Bergseng. Han ønsker å advare mot The Ray of Help.  Foto: Tore Skadal og privat

Denne uka har mange fått et slikt ark i posten fra en organisasjon som kaller seg The Ray of Help.   Foto: Børge Jentoftsen

nyheter>>

Denne uka har mange fått et ark i posten fra en organisasjon som kaller seg The Ray of Help. På arket oppfordrer organisasjonen, på dårlig norsk, folk å sette ut poser med brukte klær. Disse klærne skal ifølge organisasjonen så bli samlet inn og sendt til fattige mennesker i Litauen.

Men flere advarer mot denne organisasjonen. Blant annet Innsamlingskontrollen, som har The Ray of Help på sin OBS-liste.

- Organisasjonen har helt unnlatt å svare på gjentatte henvendelser fra Innsamlingskontrollen. Vi legger etter dette til grunn at organisasjonen ikke ønsker å gi opplysninger om sentrale økonomiske og organisatoriske forhold. Organisasjonen tilfredsstiller således ikke de grunnleggende krav som Innsamlingskontrollen mener bør stilles til organisasjoner som er avhengig av allmennhetens støtte for å drive sin virksomhet og nå sitt formål, skriver Innsamlingskontrollen om The Ray of Help.

Skeptisk

En av personene som har fått arket i postkassen er Børge Jentoftsen, som bor på Bergseng. Han valgte selv å advare mot The Ray of Help på sin Facebook-profil.

- Jeg bor i et strøk med mange eldre, derfor vil jeg advare mot The Ray of Help. Det er viktig at også personer som ikke er på Facebook får med seg denne advarselen, sier Jentoftsen.

- Jeg har heldigvis ikke sett at naboene har satt ut noen poser med klær, så det kan virke som folk er skeptisk til det som står på arket.

Jentoftsen advarer sterkt mot denne type innsamling av klær. Dette fordi klærne mest sannsynlig blir solgt.

- Jeg synes det er forkastelig at noen ønsker å berike seg på andres ulykker på denne måten. Da er det bedre at folk bruker innsamlingskonteinere til kjente organisasjoner, som for eksempel Fretex. Da vet man at klærne går til noe skikkelig, sier Jentoftsen.

Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen, har tidligere uttalt følgende til Moss Avis om The Ray of Help.

- Innsamling av brukte klær er en skjult pengebinge. Det er nok få som vet at brukte klær kan forvandles til så store summer som de faktisk gjør. Da er det ekstra viktig at disse pengene faktisk går til de gode formålene som aktørene oppgir at de samler inn til, sier Hagen til avisen.

Tall fra innsamlingskontrollen avslører at verdien på usortert innsamlet tøy i Norge ligger på rundt 6-7 kroner per kilo.

Flere på lista

Også Hanne Skoglund er skeptisk til denne innsamlingen av klær. Tidligere i uken uttalte hun følgende til Byrunden i Harstad Tidende:

- Jeg mottok denne uke en lapp fra organisasjonen TheRay of help.org i postkassen. Det står at de ber om at vi samler sammen brukte klær, sengetøy, sko osv til fattige i Litauen som skal legges i en pose på trappen som noen kommer og henter 03.09 fra klokken 08.00. De skriver på lappen at de skal samle inn klær i Harstad-området kommende uke. Er dette en seriøs organisasjon?, undrer Hanne Skoglund.

Det har så langt ikke lyktes ht.no å få en kommentar fra organisasjonen The Ray of Help.

PS!

Ved en feiltakelse publiserte vi en liste over organisasjoner som har stått på OBS-listen til innsamlingskontrollen. Deriblant "Hjertelag Ukraina". Hjertelag Ukraina står ikke lenger på lista. Harstad Tidende beklager feilen.