Mot rødt i Skånland

I Skånland fortsetter framgangen til Arbeiderpartiet. Og SV er inne etter fire år ute.

HELRØDT: Helene Berg Nilsen i Skånland Ap er i støtet.  Foto: priv

RØDT: I følge meningmålingen må ordfører Einar Aune slippe til rødt flertall i kommunestyret i neste periode. Arkivfoto: Ivar L. Paulsen 

nyheter>>

- Dette var positivt! En slik måling gir oss et ekstra gir inn mot valgkampen.

Det sier leder og ordførerkandidat for Skånland Ap, Helene Berg Nilsen. Hun er litt usikker på hva framgangen skyldes.

- Jeg hører at folk ønsker et skifte, noe som kan ha sammenheng med at både bolig- og barnehageutbygging i hele kommunen ikke har vært satset på. Det akter vi å gjøre noe med, sier Helene Berg Nilsen.

301 oppringt

Meningsmålingen ble foretatt av Norfakta Markedsanalyse i dagene 26. - 31. mai, på oppdrag fra Harstad Tidende og NRK. 301 personer ble oppringt og fikk spørsmålet ”Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var kommunestyrevalg i dag?” Av disse svarte 1 av 4 (24 prosent) at de ikke visste hva de skulle stemme, mens 8 prosent svarte at de ikke ville stemme/ville ikke svare.

Mister flertallet

I dag er det Høyre og Venstre som styrer butikken i Skånland. De to partiene har ett mandat mer enn opposisjonen. Meningsmålingen viser at Høyre mister ett mandat, og at flertallskoalisjonen dermed er i mindretall. Arbeiderpartiet går fram hele 5,5 prosentpoeng til 47,2 prosent, og tar med det ett mandat fra Høyre.

Det er også verdt å merke seg at SV er tilbake i kommunestyret med ett mandat, og at Rødt er ute etter at de fikk inn en representant ved valget i 2011.

Ikke skuffet

- Meningsmåling er meningsmåling. Vi må bare fortsett å jobbe aktivt med de sakene vi har tro på.

Det sier ordfører Einar Aune (H) i Skånland.

- Er du skuffet?

- Nei, ikke så lenge vi har over 31 prosent oppslutning.

- Hva er de viktigste sakene for Skånland Høyre i tida framover?

- I hovedsak to ting – vi skal være en aktiv tilrettelegger for næringslivet, og vi skal sørge for flere boliger og barnehageplasser i hele kommunen. Så gjelder det å overbevise de 24 prosent av velgerne som ennå ikke har bestemt seg, om at Høyre er det riktige valget. Er det noen som lurer på noe, så er det bare å ta kontakt. Hos meg er det alltid åpen dør, sier ordfører Einar Aune.

Valget i 2011

Ved valget i Skånland i 2011, var det lister fra Ap, SV, Rødt, Venstre og Høyre. Arbeiderpartiet gikk fram 2,8 poeng fra valget i 2007 til 41,7 prosent, mens Høyre gikk tilbake 0,5 poeng til 35,2. Venstre hadde størst framgang, med 9,0 poeng til 14,3. Rødts nye liste med Kjell Erland Pedersen fikk 5,0 prosent og ett mandat, mens SV (3,8; ned 1,4) falt ut av kommunestyret. Verken Kristelig Folkeparti eller Senterpartiet stilte i 2011, til tross for at begge fikk mandat i 2007 (henholdsvis 5,8 og 9,1 prosent av stemmene). Valgdeltakelsen var 63,0 prosent.

Høyre og Venstre overtok kommuneledelsen fra Arbeiderpartiet. Ordfører ble Einar Aune (H) og varaordfører ble Tor-Einar Fagereng (V). Med sine 8 mandater har de to partiene flertallet i et kommunestyre med 15 representanter.

Dersom Harstad Tidendes meningsmåling blir resultatet, blir det rødfarge på ordførerkontoret i neste periode.