Kvæfjord blir rødere

Også i Kvæfjord fortsetter Arbeiderpartiet sin framgang fra valget i 2007. Nå nærmer de seg 40-tallet.

tillit: Ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord er godt fornøyd med meningsmålingen som befester Arbeiderpartiets posisjon i Kvæfjord. Foto: Frank R. Roksøy 

nyheter>>

- Dette var svært gledelig! Nå gjelder det å synliggjøre for de 22 prosentene som ennå ikke har bestemt seg, at Arbeiderpartiet er det rette valget.

Det sier ordfører Torbjørn Larsen (Ap). Han forklarer mye av fremgangen til sitt parti, med at Bygde-Norge er lei alt snakket om sentralisering.

- Jeg tolker meningsmålingen som en protest mot sentraliseringsiveren. Folk i bygdene ønsker ikke dette gigantomaniet som regjeringen legger opp til. Det er altfor mye snakk om stordriftsfordeler. Nå må vi begynne å prate om smådriftsfordelene, for de er det også mange av, sier ordfører Torbjørn Larsen.

300 oppringt

Meningsmålingen ble foretatt av Norfakta Markedsanalyse i dagene 26. - 28. mai, på oppdrag fra Harstad Tidende og NRK. Resultatene er veid opp mot kjønn, alder og kommunestyrevalget i 2011. 300 personer ble oppringt og fikk spørsmålet ”Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var kommunestyrevalg i dag?” Av disse svarte 22 prosent at de ikke visste hva de skulle stemme, mens 5 prosent svarte at de ikke ville stemme/ville ikke svare.

Styrker seg

I dag styrer Arbeiderpartiet kommunen sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Det tydeligvis folket godt tilfreds med. Flertallet har 13 representanter mot opposisjonens 10. Dersom meningsmålingen hadde vært valg, ville flertallet blitt 14 – 9. Ap ville fått ett mandat mer, og Frp ville tapt ett mandat. Der Ap går fram med 3,7 prosentpoeng, går Frp tilbake med nøyaktig det samme.

- Vi har også gått tilbake på landsbasis. Det kan forklare noe, Vi har jobbet grundig, både for å få fram vår politikk og for et godt samarbeid i kommunestyret. Utfordringen er å få økonomien i balanse, samtidig som vi beholder det tjenestetilbudet vi har i dag. Og vi skal fortsatt stå på for å få avviklet eiendomsskatten i kommunen, sier Ola Asgeir Danielsen, gruppeleder i Kvæfjord Frp.

Valget i 2011

Ved valget i Kvæfjord i 2011, stilte Ap, SV, Sp, V, H og Frp lister. Arbeiderpartiet befestet sin topplass gjennom en framgang på 6,4 prosentpoeng fra valget i 2007, til 34,4 prosent. Fire av partiene ligger nokså likt på de neste plassene: Fremskrittspartiet (15,3; ned 4,1), Venstre (14,2; ned 1,9), Høyre (14,2 (men én stemme mindre enn V); opp 5,0), Senterpartiet (13,0; uendra). SV gikk tilbake 2,5 poeng til 8,9 prosent. Kristelig Folkeparti, som ved 2007-valget fikk 2,9 prosent (ingen mandat), stilte ikke i 2011. Valgdeltakelsen var 63,8 prosent.

Arbeiderpartiets Torbjørn Larsen overtok som ordfører etter Lillian Hessen fra Venstre. Senterpartiets Karin Johansen ble varaordfører.

Dersom Harstad Tidendes meningsmåling blir resultatet, blir det ingen endringer i den politiske andedammen i Kvæfjord neste periode.