Drømmemåling for Arbeiderpartiet

Harstad Arbeiderparti kan legge sjampanjen til kjøling. Partiet kan være på vei mot en historisk oppslutning.

SMILER: Ordfører Marianne Bremnes har grunn til å smile bredt. Harstad Arbeiderparti får over 40 prosents oppslutning i dagens meningsmåling utført for Harstad Tidende og NRK.   Foto: Frank R. Roksøy

TALLENE: Slik ser det lokalpolitiske landskapet ut i Harstad akkurat nå. Grafikk: Tom-Gunnar Hansen, Harstad Tidende 

nyheter>>

Harstad: Mens nedturen fortsetter for Arbeiderpartiet sentralt, går lokalpartiet i Harstad så det suser. Aldri tidligere har Arbeiderpartiet hatt så flotte tall å vise til. I Norfaktas ferske meningsmålig får partiet hele 40,7 prosent oppslutning. Det er hele 11,8 prosentpoeng opp fra valget i 2011. Hadde det vært valg i dag, så betyr det at Harstad Arbeiderparti hadde økt antallet mandater i kommunestyret fra 10 til 15.

Selv om Ap er på fremmarsj, er det likevel borgerlig flertall i kommunen. Ap og SV har 16 representanter inne, mens Frp, Høyre, KrF, Sp og Venstre har 19.

500 oppringt

Meningsmålingen ble foretatt av Norfakta Markedsanalyse i dagene 26. - 28. mai, på oppdrag fra Harstad Tidende og NRK. 500 personer ble oppringt og fikk spørsmålet ”Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var kommunestyrevalg i dag?” Av disse svarte 1 av 5 (20 prosent) at de ikke visste hva de skulle stemme, mens 6 prosent svarte at de ikke ville stemme/ville ikke svare.

Nedgang for Frp

At Harstad Fremskrittsparti mister oppslutning, er kanskje ikke like oppsiktsvekkende, all den tid at valget i 2011 var et rent protestvalg, og at partiet fikk mange stemmer på grunn av sitt klare standpunkt mot bompenger. Mens de fikk 34 prosent oppslutning ved lokalvalget i 2011, viser Nordfaktas meningsmåling at partiet nå ligger an til 25,3 prosent, og med det tilbake til 2011-nivå. Tilbakegangen er på 8,6 prosentpoeng. Det betyr at Harstad Frp vil miste 3 mandater, fra dagens 12 til 9 kommunestyrerepresentanter.

Små endringer

For de andre partiene er det bare små endringer, selv om det må oppleves dramatisk for Rødt om meningsmålinga blir sluttresultatet. Partiet ligger an til å miste sitt eneste kommunestyremedlem og kan, for første gang siden de kom inn i kommunestyret i 1979 (RV), havne helt på sidelinja. Fra 3,3 prosent oppslutning ved valget i 2011 til 1,2 prosent på målinga.

Høyre om

Når det kommer til Harstad Høyre, så står partiet stort sett på stedet hvil. En marginal framgang på 0,7 prosentpoeng (fra 14,4 til 15,1) betyr at partiet beholder de 5 mandatene i kommunestyret som de har i dag. Det skyldes justeringer som gjør at dagens kommunestyre blir redusert fra 37 til 35 representanter.

Forklaringen kan være at Høyre har tapt mest på at partiet har sittet musestille i storkoalisjonen med Ap, Sp, KrF og Venstre. Så langt ser det ut til at Ap har høstet mest ut av samarbeidet i koalisjonen.

KrF går tilbake fra 3,7 prosent til 3,0 prosent, men beholder sitt ene kommunestyremedlem.

Senterpartiet går tilbake med 2 prosentpoeng, fra 7,2 prosent ved valget i 2011, til 5,2 prosent dersom det hadde vært valg i dag. De hadde da mistet ett mandat, og måtte nøye seg med 2 representanter i kommunestyret.

SV viser en positiv tendens, og øker fra 2,6 prosent til 3,3. Det betyr at de beholder sitt ene kommunestyremedlem.

Venstre må tåle en nedgang fra 5,4 til 4,7 prosent, men beholder likevel sine to kommunestyremedlemmer.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) stiller liste i Harstad for første gang, og får 1,3 prosent oppslutning. Det gir ikke uttelling i form av mandater i kommunestyret.