Store tekniske problemer:

Her går det nesten galt for MF "Strandebarm"

Var bare meter unna grunnstøting.

  Foto: HT-tipser

Video: Andreas Isachsen

  Foto: Trond Henningsen

  Foto: Frank Arne Skipnes

  Foto: HT-tipser

  Foto: HT-tipser

  Foto: HT-tipser

Bildet viser hvordan MF STrandebarm har beveget seg i Toppsundet de siste timene 

nyheter>>

Fergerederiet Norled meldte i morgentimene at Fergesambandet Stornes-Bjørnerå utenfor Harstad er innstilt inntil videre på grunn av tekniske problemer.

ht.no fikk flere tips om at ferga vei over fra Stornes til Bjørnerå har fått store problemer og at redningsskøyta RS Kjøpstad er på vei for å hjelpe ferga.

- Ferga gikk baklengs et godt stykke, før den stoppet helt opp. Nå går den baklengs igjen, sier Trond Henningsen rundt klokken 07.00 i morrest. Han bor på Stornes og dermed har fått med seg hva som har skjedd.

Det skal være ni passasjerer om bord i ferga, to trailere og fire/fem biler.

Det er ferga MF «Strandebarm» som sliter. Strandebarm er en reserveferge  som er satt inn for MF «Lauvstad», som igjen er reservebåt for MF «Ibestad», som er inne for sitt årlige verkstedopphold.

Her kan du følge skipstrafikken

Er om bord

En HT-tipser som sto på land ved Bjørnerå, sier at det var ikke mye det sto om før ferga gikk på grunn. Bildet han har sendt oss viser at det var bare meter det sto om før ferga endte på grunn ved fergeleiet på Bjørnerå.

Frank-Arne Skipnes befinner seg om bord i ferga. Han sier at ferga holdt på å få i fjæra.

- Ferga mistet reversen i det vi skulle legge til kai på Bjørnerå. Den holdt på å gå i fjæra. Etter hvert fikk de båten i revers og de bakket ut i Toppsundet. Alt gikk bra, sier Skipnes.

Siden har ferga ligget i Toppsundet og ventet på at redningsskøyter skulle komme for å hjelpe båten. RS Kjøpstad skal nå være på plass.

- Det er ingen dramatikk om bord. Vi har fått god informasjon og kaffe, sier Skipsnes.

Tidlig problemer

Svein Nydal ved Nydal Maskinstasjon tok ferga som gikk fra Bjørnerå til stornes 06.10 i morrest. Allerede da hadde man tekniske problemer med ferga.

- Da gikk noen alarmer og mannskapet brukte tid på å sjekke hva som kunne være galt. Vi ble minst 10 minutter forsinket, sier Nydal, som har en ansatt om bord som han har sankket med.

- Han sa at båten nå ligger ute i Toppsundet og driver, og venter på at redningsskøyta skal komme.

Harstad Tidende har snakket med mannskapet på Redningsskøya Kjøpstad. De bekrefter at de er på vei for å hjelpe «Strandebarm».

- Vi har akkurat startet opp, så det vil ta litt tid. Ifølge rapportene vi har skal det ikke være fare for at ferga går på grunn, sier mannskapet til ht.no nå klokken 08.20. De skal nå være på plass.

Også Redningsskøya "Kaptein Skaugen" fra Andenes er på vei for å hjelpe til. Dette er en større redningsbåt enn RS Kjøpstad.

Bedt om assistanse

Lars Juvik, assisterende regionsjef i Norled, sier at de har bedd om assistanse for å ferga inn til land.

- Jeg har ikke oversikt nå over hvor mange biler og folk det er om bord. Vi jobber nå med å få ferga inn til verksted, sier Juvik.

Det jobbes også med at MF Lauvstad skal komme til Harstad for å etter hvert overta sambandet.

Norled melder nå at reservefartøy settes inn fra klokka 09.45.

- Vi har fått en defekt på drivlinja. Propellen har låst seg i akterover-posisjonen, bekrefter fergesjef Inge Andre Utåker i Norled overfor Nordlys.

MF «Strandebarm», er en bilferge bygget i 1971 for Hardanger Sunnhordlandske Dampskibsselskap. Fergen gikk i rutefart for Norled (tidligere Tide Sjø) på strekningen Langevåg-Buavåg frem til våren 2011. Den er nå reserveferge.

Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 770 18 001

  • Ring 770 18 001 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tips@ht.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord HT TIPS