Er Kristoffer (16) landets yngste student?

Har fått adgang til å studere ved Høgskolen i Sør-Trønderlag.

UNG STUDENT: Kristoffer Rørnes er bare 16 år gammel, men har likevel fått adgang til å studere datafag ved HiST fra januar i år.   Foto: Åse Hjelvik

nyheter>>

De aller fleste er elever ved videregående skole i en alder av 16 år. Men det er ikke tilfellet for Harstad-gutten Kristoffer Rørnes. Han er registrert som student ved Høgskolen i Sør-Trønderlag (HiST) der han studerer datafag, og har eksamensrett og er registrert på Studweb som alle andre studenter ved høgskolen.

- Vennene mine sier bare "lykke til". De har ikke helt troen, sier det unge studenten.

Stor interesse

Siden Kristoffer Rørnes var liten gutt har han hatt en brennede interesse for data og dataspill. Rørnes kunne tidlig programmere i forskjellige språk og for ulike platformer som Windows, iOS, Android og GNU/Linux.

- Pappa har holdt mye på med data. For fire år siden begynte jeg å lage spill og designe spill-levels. Jeg leste etter hvert bøker og studerte YouTube-videoer av hvordan operativsystemet GNU/Linux arbeider, sier 16-åringen.

Han fant fort interessen for operativsystemet, og begynte å gjøre prosjekter for dem på hobbybasis i fjor sommer. Rørnes forteller at pappa Magne Tandberg mente at han hadde veldig god kompetanse for å studere data ved Høgskolen i Sør-Trønderlag. Tandberg kontaktet HiST for å spørre om studiemuligheter til 16-åringen, og fikk da til svar at det ikke var helt vanlig med en så ung student ved høgskolen.

- HiST mente det ville bli tøft for meg. Da jeg sendte over noen prosjekter jeg jobbet med, gikk de med på at jeg kunne prøve meg som student i faget. De så at jeg hadde kompetanse til å studere emnet. 

Student

Nå har Kristoffer Rørnes akkurat startet på studiet datafag, og skal gå opp til eksamen i mai. Han har allerede sett på oppgavene som skal leveres fremover, og 16-åringen mener det skal være overkommelig.

- Jeg har sett at det er mye som jeg har vært borti før, sier Rørnes.

Han gjør mesteparten av skolearbeidet over internett, men skal reise ned til Trondheim i mars for å jobbe på høgskolen over en periode på to uker. Rørnes får studiepoeng, men tar mindre fag enn en vanlig heltidsstudent.

16-åringen går ikke på videregående, men satser på å starte på studiespesialiserende på Heggen videregående skole fra høsten av. Når vitnemålet er i boks, er planen å studere data videre på HiST. Det neste halvåret er det studiet datafag som er hovedfokuset.

- Det blir artig å kunne levere CV i framtiden der det står at jeg har studert på høgskole i en alder av 16 år. Den store drømmen er å lage sitt eget spillfirma. Først og fremst vil jeg jobbe innenfor teknologi bak spill, smiler han.