Også NASA følger med:

- Ser ut som noe har ramlet ned fra himmelen

Merkelige mønster på himmelen skaper reaksjoner.

Mandag morgen var det et merkelig mønster på himmelen over Harstad.  Foto: HT-tipser

RAKETT Her skytes en av de to rakettene fra Andøya.  Foto: Kolbjørn Dahle

nyheter>>

En tipser sendte oss dette bildet med det han mener er et merkelig mønster på himmelen. Bildet er tatt mandag morgen klokken 09.10.

- Hei, hva kan dette være? Ser ut som noe som har ramlet ned fra himmelen. Mislykket rakett? Eksosen (røykskyen) blir svakere og svakere, sier tipseren.

Det viser seg at mønsteret på himmelen er en del av et forskningsprosjekt ved Andøya Space Center. I disse dager skytes det opp to raketter som en del av nordlysforskningen.

- Vi har mandag morgen skutt opp en rakett som hadde med seg ampuller med stoffene barium og strontium. Disse stoffene reagerer med oksygen i atmosfæren og brenner opp. Det vises på himmelen, sier Kjell Bøen, sjef for rakett og ballongavdelingen ved Andøya Space Center.

Se oppskytingen over

Det er mest sannsynlig dette vår HT-tipser har observert og tatt bilde av.

- Fenomenet blir observert med kamera fra tre forskjellige plasser, blant annet et NASA-fly som nå ligger i lufta mellom Bjørnøya og Svalbard. Disse tre plassene gjør at vi kan ta tredimensjonale bilder av fenomenet. Alt er et ledd i nordlysforskningen, sier Bøen.

Andøya Space Center har en lignende rakett liggende klar på utskytningsrampen.

- Vi vet ikke ennå når denne skytes opp. Det er mye som skal klaffe først.

Ifølge Andøya Space Center sine egne nettsider har man varslet disse to oppskytningene mellom 19.11.2014 til og med 07.12.2014. Oppskytingene vil finne sted mellom klokken 07.00 og 13.00 lokal tid innenfor varslede periode.