Trekker tilbake titusenvis av Isbjørn:

Solgte øl som lukter fis

Øltørsten kan fort snu seg avsky hvis du er uheldig.

Lukt før du drikker Øl merket med dato 21. og 22. oktober kan lukte helt grusomt.  Foto: Lars Richard Olsen

nyheter>>

Titusenvis ølbokser av merket Isbjørn trekkes nå fra markedet etter feil i produksjonen. Harstad Tidende oppdaget dette i går og fikk i dag svar fra bryggeriet som bekrefter at de nå trekker tilbake et stort parti fra butikkene. Ølet har en sterk og vond lukt av råtne egg. Urenheter i flere tappekraner, som ble brukt i produksjonen, har gjort at en melkesyrebakterie, som skaper ubehagelig lukt av egg/svovel har fått slippe til.

Ølboksene ble produsert 21. og 22. juli og har en best før-dato på bunnen merket 21. og 22. oktober. Det illeluktende ølet er solgt i 12-pakninger.

- Omfattende årsaksanalyser viser at dette skyldes vekst av bakterier i noen ventiler på tappemaskinen til tross for meget omfattende vaskeprogrammer. Dette er bakterier som ikke er farlige, og som blant annet benyttes i syrnede melkeprodukter som  yoghurt, men som kan gi ubehagelig lukt og smak i øl og en lukt av alt fra sitron og eddik  til gammel fisk, noe som blant annet skyldes nedbryting av proteinet i ølet, forteller kommersiell direktør Roger Karlsen i Mack.

Får pengene tilbake

Feiltappingen skjedde en kveld og dagen etter hvor 1 av 12 bokser i snitt har hatt vekst. Tilbaketrekkingen av produktet foregår fremdeles, opplyser Mack. Lukten oppstår først tre-fire uker etter tapping, og det kan derfor være vanskelig å oppdage disse bakteriene.

Kunder som har fått en 12-pakning, eller frittstående bokser med dårlig øl, vil få pengene tilbake fra bryggeriet.

- Dette er ikke helsefarlig, men vi beklager selvsagt hendelsen, sier Karlsen.

Skjer sjelden

Sist bryggeriet hadde en lignende episode var i fjor, men er noe som ellers skjer sjelden, sier Karlsen. Problemet oppsto da ett eller to tappehoder i bryggeriet ikke ble renset på rett måte. Hvorfor dette skjedde har bryggeriet ikke noe klart svar på i dag.

- Men de er byttet og testet og problemet er nå løst. Det er dessverre slik at dette kan og vil skje en sjelden gang. Ølbrygging er en ømfintlig prosess. Hvis noe går galt i prosedyrene ved rensing kan det utvikle og gro ting som ikke skal være i ølet.

- Lukta er verst

- Vi fikk tilbakemelding på at noe var galt og kjørte tester på et større parti. Da så vi omfanget og beordret tilbaketrekning. Avhengig av hvor lenge ølet har vært i boksen kan det ogå få feil smak, men det er lukta som er verst, sier Karlsen.

For å være på den sikre siden har bryggeriet trukket tilbake mer øl enn de kanskje må.

- Vi har tatt godt i. Jeg vet ikke det nøyaktige antallet, men det er flere titusentalls bokser.

Bestselger

Isbjørn fra Mack har blitt en vinner på markedet, og bryggeriet har derfor tappet store mengder av ølet de siste månedene.

- Vi har hatt voldsom fart på bryggeriet i sommer, sier kommersiell direktør Roger Karlsen.

Urenheten i tappekranene kom da været var på det varmeste i sommer.