Dette bør du vite om Troms-valget

Hvem ligger an til å ta hvilke plasser fra Troms valgkrets? Hvem ligger an til å miste plasser? Her får du svaret.

Stortingskandidatene fra Troms 2021.   Foto: NRB og montasje

nyheter>>

Troms valgkrets har fem direktemandater, samt ett utjevningsmandat.

Hva er egentlig utjevningsmandat?

Ved valget i 2017 ble fordelingen av 5+1 mandater fra Troms slik:

Arbeiderpartiet: 2
Senterpartiet: 1
Høyre: 1
Fremskrittspartiet: 1
SV: 1 (utjevningsmandat)

En måling offentliggjort av NRK og Norstat torsdag viste følgende resultat:

Arbeiderpartiet: 1 (-1)
SV: 1 (+1)
Senterpartiet: 1 (-)
Høyre: 1 (-)
Fremskrittspartiet: 1 (-)
MDG eller Rødt på utjevningsmandat.

Dette er kandidatene

Meningsmålingene i Troms har vist at ingen av partiene ligger an til å få med mer enn én av sine kandidater på Stortinget.

Hanne Stenvaag, førstekandidat Rødt  Foto: Martin Eilertsen

Rødt: Hanne Stenvaag (Tromsø) er partiets førstekandidat. Rødt har variert noe på meningsmålingene, men ved siste måling gjort av NRK og Norstat for Troms, kjemper Stenvaag om et utjevningsmandat. Få stemmer avgjør, og utjevningsmandat avhenger også av at partiet kommer over sperregrensen (4 prosent) på landsbasis.

Cecilie Myrseth og Nils-Ole Foshaug. Foto: Arbeiderpartiet 

Arbeiderpartiet: To kandidater har sjans til å komme inn på tinget. Det er Cecilie Myrseth fra Tromsø (opprinnelig fra Lavangen) som sitter på Stortinget i dag, og Nils-Ole Foshaug fra Målselv. Ved siste måling var Foshaug ute av tinget, men det er trolig få stemmer som vil skille om han får plass eller ikke.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: Marie Øvrum 

SV: Torgeir Knag Fylkesnes (Tromsø) fikk utjevningsmandatet ved valget i 2017. Fylkesnes er nestleder i SV nasjonalt og partiets toppkandidat i Troms også ved dette valget. Ved forrige måling hadde Fylkesnes rykket opp fra utjevningsmandat til ett av de fem sikre mandatene, på bekostning av Arbeiderpartiets Foshaug. Få stemmer skilte kandidatene.

UTFORDRET: Sandra Borch (Sp)  Foto: Ronald Johansen

Senterpartiet: Sandra Borch (Lavangen) sitter på Stortinget i dag og er partiets førstekandidat også ved dette valget. Partiet gjorde det sterkt på meningsmålingene for en tid tilbake, men har falt kraftig den siste tiden. Ut fra målingene er det lite sannsynlig at partiets andrekandidat, nåværende fylkesordfører, Ivar B Prestbakmo kommer inn på tinget.

Truls Olufsen-Mehus er Kristelig Folkepartis toppkandidat for Troms.  Foto: Thor Anders Angelsen

KrF: Truls Olufsen-Mehus (Hammerfest) er kandidat i både Troms og Finnmark. Partiet har ikke vært i nærheten av å vinne ett av fem sikre mandater, heller ikke å få et utjevningsmandat. KrF har imidlertid gjort det bedre på meningsmålingene nasjonalt den siste tiden, og da Mehus besøkte Harstad i valgkampinnspurten var han optimistisk med tanke på å komme inn på tinget.

Even Aronsen (V).  Foto: Privat

Venstre: Even Aronsen er én av tre harstadværinger som er førstekandidat for et parti i Troms. Partiet hans har, i liket med KrF, vært et stykke unna på målingene, men de har også hatt medvind nasjonalt den siste tiden. Det er likevel to partier som har gjort det sterkere på målingene med tanke på å stjele det ene utjevningsmandatet.

Høyres 1.-kandidat fra Troms, Erlend Svardal Bøe.   Foto: Privat

Høyre: Erlend Svardal Bøe (Tromsø) er partiets førstekandidat. Han danket ut harstadværingen Kent Gudmundsen da Høyre skulle velge sin foretrukne representant. Høyre har ikke gjort det spesielt skarpt på meningsmålingene, men Bøe ligger an til å ta en av de fem sikre plassene når alle stemmene er talte.

Per-Willy Amundsen (Frp).  Foto: Thor Anders Angelsen

Frp: Harstadværingen Per-Willy Amundsen ble først valgt inn på Stortinget i 2005. Siden har han bekledd en rekke roller i regjering og innad i eget parti. De siste meningsmålingene er klar på at Amundsen tar én av de fem sikre plassene fra Troms, men tidligere i valgkampen har målinger vist at veien til å miste denne plassen kan være kort.

MDGs nestleder og førstekandidat i Troms, Kriss Rokkan Iversen.  Foto: Marius Fiskum

MDG: Harstadværingen Kriss Rokkan Iversen (opprinnelig fra Lofoten), forlot jobben som viserektor ved UiT for å satse som heltidspolitiker. Hun er i dag nestleder i partiet nasjonalt, og er førstekandidat i Troms. Gjennom hele valgkampen har hun på meningsmålingene kjempet om det ene utjevningsmandatene, i første rekke med SV og Rødt. Det er knyttet stor spenning til hvem som tar dette siste mandatet som jo er avhengig av at partiet som får det kryper over fire prosent nasjonalt.

I tillegg stiller følgende partier liste i Troms:

  • Alliansen – Alternativ for Norge
  • Demokratene
  • Folkeaksjonen Nei til mer bompenger
  • Helsepartiet
  • Industri- og Næringspartiet
  • Liberalistene
  • Partiet De Kristne
  • Partiet Sentrum
  • Piratpartiet

De ulike regjeringsalternativene

De nåværende regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har gått på valg på at dagens regjering skal fortsette – med Erna Solberg (H) som statsminister. Disse partiene, inkludert Frp kalles for den borgerlige siden av norsk politikk.

På venstresiden i norsk politikk har det ikke utkrystallisert seg et klart regjeringsalternativ. Arbeiderpartiet går til valg med et ønske om å danne en rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre (Ap) som statsministerkandidat.

Senterpartiet har også gått til valg med ønske om en rødgrønn regjering – da med deres egen Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat.

SV ønsker også en rødgrønn regjering, mens Rødt ikke ønsker å være en del av en regjering. Begge vil trolig støtte en rødgrønn regjering selv om de ikke skulle bli en del av den.

Miljøpartiet de Grønne mener de ikke tilhører en borgerlig eller sosialistisk side, men er såkalt blokkuavhengig. Før årets valg har partiet åpnet for å støtte en ren Arbeiderparti-regjering eller en rødgrønn regjering, avhengig av hvilken politikk de selv får innført i forhandlinger.

Rekordmange forhåndsstemte

Flere kommuner velger om rekordmange forhåndsstemmer. I Harstad er det rapportert om over 8.400 forhåndsstemmer. Kommunen har i overkant av 18.000 stemmeberettigede.

Det er uklart om dette gir flere stemmer totalt, eller om det gir et lavere fremmøte på selve valgdagen. Dersom den totale valgdeltakelsen ikke går vesentlig opp, regner flere kommuner med å være ferdig tidligere med opptellingen enn hva som har vært vanlig ved andre valg. I Tromsø ble det antatt at opptellingen kunne være ferdig allerede klokken 23.00 mandag.