Skal finne ut hvem som satt hvor da smitten spredte seg her inne

Smitteteamet i Harstad undersøker nå hvilke veier koronaviruset har tatt inne på Verftet under musikkbingoen i romjula.

  Foto: Frank R. Roksøy

nyheter>>

Deler av Harstad-samfunnet er stengt ned og mange arbeidstakere er nå på hjemmekontor etter at koronaviruset spredte seg på utestedet Verftet 29. desember. Svært mange er i karantene og det er torsdag ettermiddag knyttet 17 smittetilfeller til musikkbingoen som ble holdt i romjula.


Covid-syk forteller om Verftet-besøk: – Det som gikk galt den kvelden er tilfeldig, det kunne like greit ha skjedd på bussen

Fra korona-isolasjon forteller en av gjestene fra smitteutbruddet på Verftet om hvordan kvelden utfoldet seg.Leter etter smitteveiene

Samtlige av de rundt 80 gjestene er satt i karantene eller isolasjon. Smittesporingsteamet til Harstad kommune jobber nå på spreng for å begrense omfanget av koronautbruddet.

– Nå forsøker de å finne ut hvem som satt hvor under arrangementet, slik at vi får en oversikt over hvem som var nærkontakt til hvem. Slik kan vi finne ut smitteveier og videre å finne ut hvordan utbruddet utviklet seg, sier Øivind Arvola, kommunikasjonssjef i Harstad kommune.

Kommunikasjonssjef Øivind Arvola i Harstad kommune.  Foto: Frank R. Roksøy

Foreløpig har kommunens smitteteam ikke sett nærmere på om folk som var innom Verftet har deltatt på andre arrangement. De som ble smittet på musikkbingoen kunne først smitte videre etter et par dager – neppe samme kveld.

Letter ikke etter regelbrudd

Ifølge kommunikasjonssjefen er kommunen nå i starten av noe som kan bli et stort smitteutbrudd.

– Derfor jobber vi så raskt som overhodet mulig for å få oversikt over de involverte partene etter kvelden på Verftet. Vi har ikke fokus på selve arrangementet og den biten. Det vil være en tid for alt, nå er det tid for å finne ut av smittesituasjonen, svarer Arvola på spørsmål om kommunen vil se på om smittevernreglene ble overholdt.

Torsdag hadde kommunen ikke fått nok testsvar til å kunne peke ut smittekilden på Verftet.

– Vi må prøve oss fram mot flere spor. Det kan dermed være flere spor vi undersøker samtidig, sier Arvola.