Mange småbarnsforeldre har ingen plan når brannalarmen går

Når det begynner å brenne står nær halvparten av småbarnsforeldrene uten noen plan for å få barna i sikkerhet, viser ny undersøkelse.

Ber familier om å ha brannøvelse: En ny undersøkelse viser at 42 prosent av familier med barn i alderen 0-12 år ikke har diskutert hvordan de skal evakuere barna ved en brann.   Foto: Bjørn Samuelsen (arkiv)

nyheter>>

Høsten markerer inngangen til en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker, blant annet som følge av økt strømforbruk og mer bruk av levende lys. Derfor går den nasjonale Brannvernuka av stabelen i uke 38 hvert år. Da er mange landet rundt engasjert i brannøvelser og andre aktiviteter som bidrar til økt brannsikkerhet.

42 prosent har ikke en plan for evakuering

– Vi har i mange år hatt fokus på å ha brannøvelser hjemme, og at alle bør ha en plan på hva man skal gjøre i tilfelle brann. Det er ikke uten grunn, sier Siv Bratteng, leder for boligseksjonen i Harstad brann- og redningstjeneste.

En ny undersøkelse viser at 42 prosent av familier med barn i alderen 0-12 år ikke har diskutert hvordan de skal evakuere barna ved en brann. Om man blir rammet av en omfattende brann kan det bli veldig kaotisk og dramatisk, og det kan være vanskelig å få oversikt over om alle har kommet seg trygt ut.

– Derfor er det så viktig å ha snakket om hva man skal gjøre på forhånd og ha avtalt en møteplass ute. Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, sier Bratteng.

Ingen åpen brannstasjon

– Normalt ville vi under Brannvernuka invitert små og store til Åpen brannstasjon her i vårt område. Men av smittevernhensyn blir det dessverre ikke slik i år. Vi vil derfor understreke viktigheten av at folk engasjerer seg på hjemmebane, og tar dette med brannsikkerhet på alvor hjemme i egen bolig, sier Bratteng.

Harstad brann- og redningstjeneste foreslår mange ting man kan gjøre for å øke sikkerheten, og redusere sannsynligheten for brann i hjemmet:

  • Ta en prat med hele familien, f.eks ved middagsbordet om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann. Og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

  • Ha brannøvelse.

  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt.

  • Sjekk ut ulike rømningsveier.

  • Røykvarsler og slokkeutstyr må sjekkes jevnlig, også i Brannvernuka.

Oppfordrer til brannøvelse hjemme

– Bli med å ha brannøvelse hjemme i uke 38. Mange av landets skoler og barnehager holder brannøvelse denne uka, gjør det hjemme også! Meld deg på vårt Facebook-event, så får du informasjon om hvordan en brannøvelse kan gjennomføres, oppfordrer Harstad brann- og redningstjeneste.

Digital Åpen dag

19. september inviterer de barn til en digital åpen brannstasjon på Facebook eller YouTube, med Brannbamsen Bjørnis som vert.

De kan røpe at det vil bli innslag fra flere brannstasjoner i Norge under sendingen, der seerne får være med på slokkeøvelse, redning fra stigebil, teste ut brannslanger og mye annet gøy.

Om undersøkelsen

Tallene kommer frem i en fersk befolkningsundersøkelse gjennomført av Kantar i perioden 28.8.-7.9.2020, på vegne av Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).