Tusenvis måtte utsette livmorhalsprøven i år. Derfor holder disse legene kveldsåpent

To dager i september holder Sjøkanten legesenter kveldsåpent slik at så mange kvinner som mulig kan komme og teste seg for livmorhalskreft.

SJEKKDEG: Lege Ingeborg Simonsen og kollega Thomas Backer-Grøndahl er klar til å ta imot alle kvinner som ønsker å ta livmorhalsprøven, og forsikrer om at ingen trenger å grue seg til den gynekologiske undersøkelsen.   Foto: Kristin A. Kildal

nyheter>>

Kreftforeningens kampanje #sjekkdeg har som mål å forebygge livmorhalskreft, og har siden 2015 hatt en årlig markering i september. På grunn av korona har tusenvis av kvinner utsatt livmorhalsprøven i år. Nærmere bestemt er det 20 000 færre kvinner som har tatt livmorhalsprøven sammenlignet med i fjor.

– Det er svært alvorlig. Det er like viktig å følge livmorhalsprogrammet i år som i fjor. Vi håper at kvinnene som utsatte i vår tar kontakt med legen nå og sjekker seg nå, sier Kreftforeningens distriktssjef i nord, Brage Larsen Sollund.

Vil nå ut til alle

For å være med å skape blest rundt livmorhalsprogrammet holder derfor Sjøkanten legesenter kveldsåpent 17. og 22. september, og inviterer alle kvinner mellom 25 og 70 år som ikke har testet seg de siste tre årene til å komme innom for en sjekk.

– Vi holder kveldsåpent fordi vi ønsker å teste flest mulig. I år er det ekstra viktig, fordi mange har unngått å teste seg tidligere i år på grunn av korona, og vi håper å få hentet inn de som allerede har utsatt prøven, sier lege Ingeborg Simonsen ved Sjøkanten legesenter.

ØNSKER VELKOMMEN: Ingeborg Simonsen (i midten) og kollegene Trude Beate Svendsen (t.v), Florian Prael, Solveig Lind Pettersen og Thomas Backer-Grøndahl håper at så mange som mulig i målgruppen benytter seg av tilbudet og velger å teste seg.  

Hun og kollegene på legesenteret vil være til stede for å ta imot alle som ønsker å teste seg, enten de har bestilt time eller kommer på drop-in. Man trenger heller ikke ha sin fastlege på Sjøkanten legesenter for å komme. Ifølge Simonsen tester 7 av 10 kvinner i målgruppen seg regelmessig, men hun ønsker å nå de resterende.

– Liv kan spares

– Livmorhalskreft er en alvorlig og dødelig sykdom, og mange tilfeller kunne vært unngått dersom kvinnen hadde testet seg regelmessig. Derfor er det så viktig at kvinner mellom 25 og 70 år tar testen hvert tredje år, også de som har tatt HPV-vaksine, sier Simonsen.

Hun legger til at de ønsker å utføre den gynekologiske testen på så mange som mulig i løpet av de to kveldene, så de som har symptomer oppfordres til å kontakte fastlegen sin for best mulig oppfølging.

– Vi håper å få undersøkt så mange som mulig, så de som har behov for samtale bør kontakte legen sin. I tillegg ber vi kvinner teste seg når de ikke har menstruasjon, sier Simonsen.

Reduserer risikoen betraktelig

Ved å sjekke seg jevnlig kan risikoen for livmorhalskreft reduseres med opptil 80 prosent, ifølge Kreftforeningen.

– 300 norske kvinner får livmorhalskreft årlig. Mellom 70 og 90 dør. Livmorhalskreft er derfor en svært alvorlig sykdom dersom den får utvikle seg. Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Det som er unikt med denne kreftformen er at vi kan oppdage alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft. Med en enkel livmorhalsprøve, sier Brage Sollund.