Sto fram som homofil, fikk tilbud om helbredelse i posten

Domkirka deltar i Tromsø Arctic Pride med regnbueflagg, regnbuemesse og eget banner i Pride-paraden. Domprost Stig Lægdene mener kirka har mye å gjøre opp for når det gjelder dets forhold til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

TIDLIG UTE: I 1993 sto kateket Edgar Njaastad fram som homofil. Bortsett fra at postkassen fyltes opp tilbud om helbredelse så var det en udelt positiv opplevelse for ham.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter>>

Det ble bråk da fylkeshuset først nektet å heise regnbueflagget under Tromsø Arctic Pride, men til slutt snudde de. Domkirken menighetsråd har på sin side gitt tillatelse til at regnbueflagget skal vaie foran domkirka hele uka mens Tromsø Arctic Pride arrangeres.


Dette er saken
  • Tromsø Arctic Pride arrangeres ved ulike steder i byen fra 5-11. november, og kirken er én av deltakerne til festivalen.
  • Fredag kveld arrangerer Skeiv ungdom, Tromsø kristelige studentforbund, Kirkens Bymisjon og Domkirken menighet det som kalles regnbuemessen. Edgar Njaastad ledet den første gudstjenesten for homofile og lesbiske i Tromsø i 1993, og Njaastad skal også lede fredagens gudstjeneste.
  • Tromsø Arctic Pride har som formål å bidra til et samfunn der alle åpent kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og sine kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert og/eller trakassert.
 

– Vi flagger for å vise vår solidaritet. I fjor hang vi opp flagget uten å spørre menighetsrådet. Vi fikk ikke kjeft, men i år har vi søkt om tillatelse og fått ja, sier domprost Stig Lægdene.