Med øye for kunst

Lørdag åpnet svensk-dominikanske Tanja Marmolejo sin utstilling i Galleri Nord-Norge.

Tania Marmolejos kunstverker henger i Galleri Nord-Norge ut oktober måned. 

In between. Mellom to kulturer.  

nyheter>>

Et 50-talls personer fikk se oljemalerier av kvinneansikter i store formater. Utstillingen har fått navnet «In between», og speiler mye av Marmolejos flerkulturelle oppvekst. Line V. Roksøy holdt åpningstalen. Der forklarte hun litt av bakgrunnen for hvorfor kunstneren stiller ut i Harstad.

- Hvor hører du hjemme? Hvilke faktorer skaper deg og din arv? Denne utstillinga handler om nettopp dette – det å høre til. Det er ei utstilling som er spesiell, og som er stor. Den er stor i format, stor for oss, og i min mening – stor for byen, sa Roksøy og forklarte hvorfor det var nettopp hun som åpnet utstillinga.

Medfødte evner

- I januar 1994 kom Tania Marmolejo, en 18 år gammel skoleelev fra Den dominikanske republikk, flyttende til vårt hjem i Kilbotn. Vi måtte fram med atlas for å finne ut hvor dettelandet lå, og plutselig var vi tre søsken på 11, 7 og 4 år som fikk ei storesøster! Hun tegnet og malte hun så fint som vi aldri hadde sett noen gjøre det før. Nydelige, fargerike, morsomme og koselige bilder strømmet uanstrengt og radig fra henne. Hos Tania er det å skape kunst en tydelig og sterk medfødt evne. Når jeg nå ser på bildene hun laget til oss, i en alder av18 år, er det tydelig at noen er skapt til å lage kunst. Allerede da hadde hun et helt eget blikk for detaljer, for skygger, for humor – noe som kommer tydelig fram både i bildene som nå er 24 år gamle, og bildene som henger her i galleriet nå, sa Roksøy.

Ettertraktet kunst

I dag bor og arbeider Tanja Marmolejo i New York. Hun har deltatt på over 30 internasjonalekunstutstillinger, og dette er hennes 7. soloutstilling. I New York strømmer folk til utstillingene hennes, og på Den dominikanske republikk har interessen eksplodert. Hun er representert i omtrent alle interiørblad i hjemlandet. Hun har også gitt ut to «doodle»-bøker, bøker der hun selv har drodlet ned små, humoristiske tegninger hvor hun oppfordrer leseren til å tegne med. I tillegg har hun illustrert barnebøker og designet karakterer til ulike animasjonsserier på TV, og hennes nærmest tegneserieaktige preg er blitt et varemerke som fortsatt vises i kunsten hennes.

Midt i mellom

- Stilen hennes er fargerik og unik, og alle kunstverkene på veggene her i Galleri Nord-Norge er helt nye, produsert etter at hun fikk ja til å komme til Harstad. Verkene er inspirert av hennes bakgrunn, av tiden hennes her og søken etter tilhørighet som mange mennesker kan kjenne seg igjen i, og kanskje særlig de av oss med flerkulturell bakgrunn. Tania har svensk mor, dominikansk far, har bodd 4 år i Norge og mange år i USA. På Den dominikanske republikk skilte hun seg ut med sin lyse hudtone, og ble nærmest regnet som blondine. Da hun kom til Harstad skilte hun seg også ut, og ble nærmest regnet som mørk. Denne kontrasten ble en overraskelse for henne, og fikk henne til å reflektere over tilhørighet, arv og det å oppleve å være «midt i mellom». Derfor har utstillinga nettopp fått navnet «In between», sa Roksøy og minnet om at det var her i Harstad at det hele startet.

Stemninger og følelser

-Dette er landet der kunstnere som Edvard Munch og Odd Nerdrum inspirerte Tania. Ser du nøye etter på verkene, vil du legge merke til dette. Her finner vi både nordnorske fjell og fjorder, svenske dalahester og tropiske planter, samt lys og farger fra nord til sør. I øynene til de vakre og sensuelle jentene kan du ane stemninger og følelser som nostalgi, vemod, sårhet, usikkerhet og besluttsomhet, alt som hører med til hennes søken og utforsking av både identitet og tilhørighet, fysisk og psykisk. «All kunst inneholder et svar på hva mennesket er», sa Georg Brandes, dansk forfatter. Så kommer du kanskje litt nærmere ditt eget svar på spørsmålet; «hvor hører jeg til?» sa Line V. Roksøy.

Utstillingen henger i Galleri Nord-Norge til den 28. oktober.