Trine Sørli Brenna var en av over 200 studenter som hadde sin første dag ved UiT Harstad mandag morgen.

Rundt 250 studenter hadde sin første økt ved UiT Harstad mandag morgen.

– Jeg kjenner foreløpig ingen av mine medstudenter, sier Harstad-jenta, som forrige skoleår var borte fra hjembyen for å gå på Folkehøgskole sørpå.

Velkomst

Mandag ble studenter og ansatte møtt med toner av Lars Bremnes. Han spilte saksofon for UiT ledelsen da de ankom i en egen prosesjon.

– Vi er glød for at vi i høst kan ønske 17.000 studenter velkommen til et studieår ved de 10 studiestedene i UiT Norges Arktiske Universitet. Dere som er her i dag er blant de 6871 nye studenter som starter opp for første gang. Søknaden har vært rekordstor og det er fortsatt mange som venter på studieplass i nord, sa Anne Husebekk, som ønsket studentene velkommen til Harstad.

– Jeg startet selv opp med studier ved UiT for 39 år tilbake. Og jeg er fortsatt på plass i nord. Både studietiden og utdannelsen har gitt med mange gode minner, sier professoren, som i dag er rektor for alle campusene i UiT.

– Jeg både håper og tror at mange av studentene her i dag vil jobbe innen kommune eller nøringsliv her i nord en gang i fremtiden, sa Husebekk, som avsluttet velkomsttalen med noen strofer fra «Det handle om å leve» av Kine Hellebust.

For studenter

– Bruk tiden denne uken til å bli kjent med mange av medstudentene, sa leder ved studentparlamentet, Daniel Hansen Masvik.

Han viste til statistikk som viser at 1/5 av dem som studerer sliter psykisk. Mange føler seg ensom. Derfor mener han at det er mange som studerer bør bruke tiden godt til å bli kjent med andre både under studiene og på fritiden.

– Vi er her for studentene. Jeg jobber dette året for at hverdagen til studentene ved UiT Harstad skal ha en god og trygg hverdag som student her. Vi har sammen med studentfadderne en rekke aktiviteter nå under fadderuka, sier Even Aronsen, som er leder av Campustinget ved UiT Harstad.

Han er dette semesteret fristilt fort å jobbe med studentsaker ved UiT Harstad. Han er til daglig student ved vernepleierstudiet ved UiT Harstad.

Studentrådsgiver

– Vi jobber for at livet som student skal bli bedre ved siden av studiet. Vi har i år egen studentrådsgiver som kan følge opp studentene. Vi jobber for at studenten skal ha rimelig studentmat i kantina. Vi har en egen ordning for dem som vil ha besøke en egen studenthelsesøster, forteller Per Gunnar Johnsen, som er daglig leder ved Studentsamskipnaden i Harstad.

Johnsen jobber også med at flere studentene skal få studentbolig. Ved oppstart i høst sto nær 150 personer på venteliste i Harstad. En god del private aktører har trådd til i høst. Men fortsatt er det mange som står på venteliste. Johnsen sier at det jobbes med flere alternativer. Og at en snart skal få se en løsning på nye planlagt prosjekter.

Ordfører Marianne Bremnes fortale hvilke muligheter studentene hadde i Harstad og hun utfordret ledelsen i UiT på flere punkter. Blant annet når det gjelder utbygging av studentboliger i byen.

Fylkesmann Elisabeth Aspaker var hovedtaler for dagen og gledet seg over den store økningen en hadde av antallet søkere ved UiT.

– Det er stor behov for friske og unge tanker fra dagen studentene i vårt land. Vi er en nasjon i rask omstilling, sa Aspaker, som oppfordret dagens studenter til å være kritisk og samfunnsengasjert. Hun mener at fremtidens arbeidsgivere vil se det som et pluss i at en også har vist engasjement ved siden av studiet, sa Aspaker, i deler av sine tale i sin egen hjemby.

Tilbake

I hovedsak er det svært mange av dem som går ut av videregående skole i Harstad, som velger studiesteder utenfor sin egen hjemby. Men noen bysbarn velger å studere ved UiT Harstad.

– Jeg gikk helsefag ved Stangnes videregående skole. I fjor valgte jeg og dra ut og tok meg ett år ved en folkehøgskole i Porsgrunn. Der var det linja Backpacker Australia som fristet, sier Trine Sørli Brenna fra Bergseng i Harstad.

– Jeg fikk reist fra meg det siste året og er nå klar for studier her i Harstad. Fordelen er jo at jeg kan bo hjemme i studietiden. Jeg starter opp ved sykepleierlinja hver ved UiT. Jeg regner med at det er studenter her fra hele landet, sier Sørli Brenna.

Hun er en av mange studenter som vil være med på en omfattende fadderuke med studenter som faddere.

– Jeg er godt inne i hva som skjer her i byen. Mange av de som jeg gikk på skolen med er fortsatt i byen. Jeg har i sommer hatt ekstravakter ned Bergsodden sykehjem. Jeg har flere år med helsefagarbeid fra Stangnes videregående skole. Nå satser jeg på en utdannelse innen sykepleie, sier Trine Sørli Brenna, som er en av rundt 250 studenter som hadde sin første dag ved UiT Harstad mandag.