Mor fikk kjenne på sønnens redsel da det blåste 20 meter i sekundet:

– Mamma, jeg er redd!

Mor og sønn stod og ventet på rødt lys på Tjeldsundbrua under sterke vindkast.

  Foto: Ivar L. Paulsen

nyheter>>

Torsdag ettermiddag fikk ei kvinne og hennes sønn oppleve sterk vind på nært hold. Da de kjørte fra fastlandsiden og mot brua viste ikke tavla hvor sterk vindstyrken var. Kvinnen i bilen så at vinden tok godt tak i flere biler på brua. De sto da midt oppe på brua og lyssignalene viste rødt.

– Jeg synes at vi kan vente på grønt lys på fastlandsiden i stedet for å bli stående på brua. Det var ekkelt å stå på brua, men jeg skjønte at den ikke ville kollapse. Jeg ble selvfølgelig ikke upåvirket av at sønnen min ble redd, sier hun til Harstad Tidende.

Kvinnen ønsker å være anonym.

LES OGSÅ: Vegvesenet vurderer tiltak

– Når vinden tok så mye i bilen min, tenker jeg at det tar mye mer i bobiler og andre store kjøretøy, sier hun.

– Mamma, jeg er redd, sa sønn da de ventet.

Kvinnen synes det er greit å bli stående på brua å vente på grønt lys når det er fint vær, men hun mener det burde vært lyssignaler ved foten av brua, slik at kjøretøy har mulighet til å stå der når det er sterk vind.

I følge Statens vegvesen skal det skal gjøres viktige reparasjoner av E10 Tjeldsundbrua i sommer, som omfatter ombygginger på en av pilarene. Arbeidet har vært planlagt til de deler av sommerhalvåret der vi normalt sett har best vær.

Hva betyr vindstyrken

Navnm/sVirkning på landVirkning til sjøs
Stille0-0,2Røyken stiger rett opp.Speilblank (havblikk).
Flau vind0,3-1,5Røyken driver i vindens retning.Små krusninger, ikke skum.
Svak vind1,6 - 3,3Smått løv settes i bevegelse.korte småbølger.
Lett bris3,4 - 5,4Løv og småkvist rører seg, lette flagg strekkes.Bølgekammene begynner å toppe seg, litt skum.
Laber bris5,5 - 7,9Kvister og smågreiner røres, støv virvles opp.Lengre bølger, en del skumskavler.

Frisk bris8-10,7Mindre løvtrær svaier, bølgekammer på innsjøer.Middelstore, lange bølger med lange skumskavler.
Liten kuling10,8 - 13,8Store greiner rører seg, det hviner i telegraftrådene.Store bølger begynner å dannes, skumskavlene er større overalt.
Stiv kuling13,9 - 17,1Hele trær rører seg, tungt å gå mot vinden.Sjøen tårner seg opp, skummet blåser i strimer med vindretningen.
Sterk kuling17,2 - 20,7Kvister brekker, tungt å gå mot vinden.Middels høye bølger av større lengde, sjørokk driver i strimer med vinden.
Liten storm20,8 - 24,4Store trær svaier og hiver, takstein kan blåse ned.Høye bølger, tette skumstrimler, sjøen begynner å "rulle".
Full storm24,5 - 28,4Sjelden inne i landet, trær rykkes opp, stor skade på hus.Meget høye bølger, havflaten hvit av skum, tung og støtende rulling.

Sterk storm28,5 - 32,6Meget sjelden, følges av store ødeleggelser.Ualminnelige høye bølger, sjøen er fullstendig dekket av lange, hvite skumflak, sjørokket nedsetter synsvidden.
Orkan32,7-Forekommer meget sjelden, følges av store ødeleggelser.Luften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter oversikten betydelig, sjøen er fullstendig hvit av drivende skum.

Kilde: Storm Weather Center AS