- Det er godt med litt galskap i hverdagen, sier Evenes’ nyvalgte ordfører, Sisilja Viksund. Lørdag hadde hun æren av å åpne det nasjonale mesterskapet i tørska torskhaudryling på Liland. Mesterskapet har etter hvert blitt en publikumsattraksjon på det årlige bryggetreffet til Evenes Kystlag, og det må selvfølgelig åpnes av kommunens ordfører.

Første dryl

For ordfører Sisilja Viksund var dette hennes første offisielle oppdrag som hun gjennomførte uten kommunens ordførerkjede, men med et spesialkjede av tørska torskhau.

– Denne dagen har virkelig befesta seg, og den er noe vi ser fram til. Det er kjempeartig at dette ble mitt første offisielle oppdrag, sa hun etter sin korte åpningstale.

Deretter åpnet hun selve konkurransen med et dryl på 8 meter som dessverre ikke nådde opp i den knivskarpe konkurransen.

Rekorden består

Været må kanskje ta skylda for at det i år var noen færre tilskuere enn under fjorårets konkurranse, men stemninga var som vanlig høy. Christian Hestdal har fortsatt rekorden for «hestpeisa» med 50 meter, og han vant også i år, men denne gangen med et dryl på 37,5 meter. Martine Fredriksen vant klassen for «tjyvkjerringe», og Jenny Elise Klæbo vant klassen for «skitonga». Jake Reynolds sikret seg premien i presisjonsdryl siden har var den eneste som traff i livbøyen som var plassert på ti-meteren.

Sjørøvertokt

Både store og små deltar i torskhaudryliga, og etter at konkurransen var ferdig, kunne de yngste melde seg på sjørøvertoktet som også er et fast innslag denne helga. For øvrig så publikum ut til å trives på lørdagens bryggetreff som blant annet har blitt kjent for sine nystekte fiskekaker og velsmakende sveler.

Kulturmønstring

I likhet med fjorårets bryggetreff kunne publikum se utstillinga «Godt voksnes kulturmønstring» inne på Mellageret. Det er kommunens kultur- og folkehelsekoordinator Unn Kristin Laberg som har koordinert dette arbeidet.

– Det er andre året vi har denne utstillinga, og den har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Evenes Pensjonistforening, Evenes Husflidslag, Evenes Kystlag og kommunen. Vi har brukt noe av konseptet fra Ungdommens Kulturmønstring, men her har vi satt en nedre aldersgrense på 60 år. Poenget med utstillinga er å vise hva godt voksne mennesker holder på med, og interessen blant dem har vært stor. Hver utstiller får vise tre arbeider, og i år har vi 11 utstillere som til sammen viser 33 arbeider med blant annet maleri, søm, strikking og foto. Noen av arbeidene er til salgs, og dette er en fin anledning for utstillerne til å få presentert produktene sine.

VINNERE: Christian Hestdal (til venstre), Jenny Elise Klæbo og Jake Reynolds vant klassene for henholdsvis hestpeisa, sjitonga og presisjon. Vinneren av tjyvkjerringklassen, Martine Fredriksen, dro hjem før premieutdelinga. Foto: Per Jan Pedersen
STOR INTERESSE: Kultur- og folkehelsekoordinator Unn Kristin Laberg fortalte om stor interesse for Godt voksnes kulturmønstring. Foto: Per Jan Pedersen
OFFISIELL ÅPNING: Evenes’ nyvalgte ordfører, Sisilja Viksund, var iført et kjede av tørska torskhau da hun åpnet drylekonkurransen. Foto: Per Jan Pedersen
NOEN FÆRRE. Været må ta skylda for at publikumsoppslutninga omkring drylekonkurransen var litt mindre i år enn i fjor. Foto: Per Jan Pedersen