Jensvold og Eliassen er rutinerte frivillige på Bakgården. Fredag fant vi dem høyt oppe i en lift, mens de fisket opp sammenrulla forklær, t-skjorter og kjoler som de nøye stroppet fast på tørkesnorer over bygatene i Harstad. Om litt under to uker braker det løs med tidenes største Bakgården, som feirer 10 år i år. Opphengt klesvask og klesklyper er deres største kjennetegn og varmerke.

- Blir kjent med mange

- Det er mange ulike oppgaver å løse som frivillig, som å rigge til scenen, hjelpe til med å bære, flytte lysrigger og å pynte i byen, som vi gjør nå, sier Jensvold, som har vært frivillig i fire år. Han mener det er rundt 20 andre frivillige som han kjenner til fra før som bidrar til at det blir festival i august.

- Det beste med å være frivillig er å møte og bli kjent med mange nye personer, og se det flotte resultatet vi får ut av jobbinga; alle konsertene, markedet og artistene, og folk som kommer til Harstad ens ærend for å oppleve alt dette, sier han.

- Godt miljø

Eliassen har vært med som frivillig helt siden de første festivalene, i starten via A-laget i kommunen.

– Det er helt topp! Du kan treffe på naboen din her, og mange andre trivelige folk. Det er det gode miljøet som gjør at jeg blir med gang på gang, sier han.

Blant hauger av klær på bakken står Kristine Kåringen og Iris Maria Amundsen og ruller sammen ferdige «porsjoner» med klesvask som skal henges opp.

- Det er veldig artig så langt, sier Kåringen. Hun er med som frivillig for første gang, mens Amundsen har mange år bak seg som frivillig, både på Bakgården og Festspillene i Nord-Norge.

Iris Maria Amundsen og Kristine Kåringen bretter "klespakker" som skal henges opp i gatene. Foto: Line V. Roksøy
Foto: Line V. Roksøy
Sentrum pyntes opp med klesvask - Bakgårdens sterkeste kjennetegn. Foto: Line V. Roksøy