Noen uker fremover i sommer kommer sola til å være på sitt sterkeste. Ifølge en undersøkelse gjort av Kantar KNS for Kreftforeningen og Statens strålevern, har fire av ti nordmenn vært solbrente det siste året.

Å bli solbrent gjentatte ganger kan på sikt føre til hudkreft.

– Skal vi få ned hudkrefttallene, må vi nordmenn bli mer bevisste på solbeskyttelse. Ikke bare når vi er på solferie, eller har planlagt å sole oss her hjemme, men når vi skal være ute. I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrent når vi sitter på utekafé, spiller fotball eller jobber i hagen, skriver Anne Lise Ryel, i Kreftforeningen i en pressemelding.

Menn oftere utsatt

Ifølge undersøkelsen blir menn oftere solbrent enn kvinner, og kvinner og unge voksne beskytter seg mer mot solstrålene.

– De bruker både mer solkrem og tar også i litt større grad pauser fra sola. Det er positivt, og er ikke bare den mest effektive måten å beskytte seg på, men er jo også ganske behagelig når solstrålene steiker, skriver Ryel.

Sjekk sola

Terje Christensen, seniorforsker i Statens strålevern, påpeker viktigheten ved å bruke solbeskyttelse.

– Når sola er på sitt sterkeste om sommeren, betyr det også at UV-indeksen er høy. UV-indeksen sier noe om hvor intense solstrålene er. Er indeksen 3 eller høyere og du skal være en del ute, bør du bruke solbeskyttelse, skriver Christensen i pressemeldingen.