Ifølge Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har 48 pasienter i Norge fått medhold etter klage på å ha blitt behandlet feil sted på kroppen, i perioden 2012 til i dag.

NPE har utbetalt 17,3 millioner kroner i erstatning til pasientene.

Over halvparten ortopedi

Fylkesoversikten over behandlingssted viser at Troms (fem saker) bare er forbigått av Oslo (seks) og Rogaland (sju) i antall saker. Over halvparten av de 48 sakene er innen ortopedi.

– I sakene er det alt fra feil tann som er trukket, til at man har forvekslet hvilket øye, kne, ankel og så videre, som skulle opereres. Over halvparten av disse sakene, 27 saker, gjelder ortopedi. 14 av disse sakene gjelder operasjon av ryggen, der man enten har gått inn på feil side eller har operert på feil nivå, skriver NPE i pressemeldingen.

Forlenget sykdomsforløp

NPE viser til at feilbehandlingene både fører til mange ulike plager og reoperasjon for de 48 pasientene.

– De fleste må reopereres, de trenger mer behandling og får et forlenget sykdomsforløp fordi feilen ble gjort. De opplever smerte, lammelse, nedsatt bevegelighet og infeksjoner. Noen får fjernet en kroppsdel det ikke var nødvendig å fjerne, heter det i pressemeldingen.

Pasient døde

Ifølge NPE førte følgende fem saker i Troms til erstatningsutbetaling på 5,4 millioner kroner:

• Operert for korsbåndskade i venstre kne i stedet for høyre etter vridningstraume.

• Skulle fjerne fettkul på ryggen, men fjernet i stedet fettvev i armhulen. Nerveskade og nedsatt bevegelighet i høyre arm og skulder etter inngrepet.

• Fjernet feil ribbein ved kreftutredning, måtte fjerne ett ribbein til. Smerter og instabilitet.

• Operert for ryggprolaps i feil skivenivå L4 i stedet for L5. Droppfot og nedsatt førlighet.

• Behandling av lungekreft, operert med fjerning av venstre lunges underlapp. Ved en feil ble luftrøret til overlappen satt av, behov for ny operasjon fire dager senere. Hjertestans og dødsfall under reoperasjonen – kjent komplikasjon til flere lungeoperasjoner. Hadde trolig ikke skjedd hvis første inngrepet hadde blitt utført riktig.

Fire UNN-saker

Tre av sakene som førte til erstatning i Troms dreier seg om svulster og kreftsykdommer, mens to er innen ortopedi.

Vedkommende som ble operert i feil kne, ble ifølge NPE behandlet ved Tromsø Private Sykehus, mens de fire andre sakene skyldes feilbehandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF/Helse Nord RHF.

Tar lærdom

NPE mener slike feil gir pasienter en ekstrabelastning som kunne vært unngått.

– For mange er det også en psykisk belastning å måtte gjennomføre mer behandling og ny operasjon, i tillegg til de fysiske plagene. I disse 48 sakene mener NPE at det har vært feilbehandling. Det betyr at vi mener at feilene kunne vært unngått. Det er viktig at helsetjenesten ser på NPE sine saker og lærer av dem, slik at man unngår at slike feil skjer igjen, mener Norsk pasientskadeerstatning.

Sjekklister for kirurgi

UNN har de siste årene innført sjekklister for å unngå at det gjøres feil, men kan ikke garantere at det ikke skjer feil.

FORBEDRING: Viseadministrerende direktør ved UNN, Einar Bugge, sier sykehusets hovedsatsing er å utvikle en kultur for kontinuerlig forbedring.

– Når mennesker behandler mennesker, vet vi at mennesker kan gjøre feil. Vi jobber mye med å minimere feilbehandling, og de siste årene har vi tatt i bruk sjekklister for trygg kirurgi ved alle operative inngrep. Det er sjekklister som minner om det som brukes i luftfarten, sier viseadministrerende direktør Einar Bugge ved UNN.

Han viser til at det både sjekkes at det er riktig pasient og at nødvendig og riktig utstyr er på plass, før operasjon.

Bugge vil ikke kommentere enkeltsakene som iTromsø skriver om, men gir kommentarer på overordnet nivå.

Kultur for forbedring

Årlig gjennomføres det rundt 22.000 operasjoner på UNN.

Alle saker som får medhold hos NPE og tilsynssaker fra Helsetilsynet blir gjennomgått på UNN.

– Vi har gjort mye for å lære av det som går galt, og er opptatt av åpenhet rundt det. Vi har jobbet mye med gode melderutiner når det oppdages feil og avvik, for å lære av det. Vi har et eget pasientsikkerhetsutvalg som går gjennom alle slike saker, i tillegg til at de gås igjennom på komplikasjonsmøter og kvalitetsmøter i fagmiljøene. UNNs hovedsatsing nå er å utvikle en kultur for kontinuerlig forbedring, der nettopp det med åpenhet rundt feil og det å lære av disse er helt sentralt sier Einar Bugge.