Hele festspilluka har kunstnergruppa The third hand group fra Slovenia en installasjonsperformance, "Closetland", i SNN-parken, som en del av barneprogrammet til Festspillene i Nord-Norge. En halvtime før stengetid torsdag dukket plutselig de fire politimennene opp, tok alle fem skuespillerne til side og krevde å få se identitetspapirer fra dem.

- De hadde en framferd som ikke var særlig sympatisk. Dette er noe gruppa har opplevd i andre land der innvandringsproblematikken er mer tilspisset, men de hadde aldri trodd de skulle oppleve noe slikt i Norge, sier produsent Vegard Krane.

- Uprofesjonelt å bryte inn

Krane reagerer på at kunstnerne ble avbrutt på jobb, tatt ut av karakter, for å vise id-kort. Politimennene snakka østlandsdialekt og var tydeligvis ikke særlig kjente med hva som foregår i Harstad for tida.

- Da jeg sa at dette var kunstnere invitert av FINN, var reaksjonen til politiet at de ikke visste at det pågikk noen festival her. Det til tross for at parken er tydelig merka med barnas festspill. Jeg forsøkte å henvise dem til festspillkontoret for å få bevis på at alt var i orden, men det hjalp ikke, sier han.

De gikk til slutt med på å vente de 30 minuttene som var igjen av forestillinga, før tre av utøverne måtte dra på hotellet for å hetne papirene sine. De to andre hadde dem med seg.

- Jeg synes det er forferdelig uproft ikke å sette seg inn i hva som skjer der de er, og at de ikke klarte å skjønne at de brøt inn i et kunstnerisk prosjekt. Alle i staben og kunstnerne følte dette veldig ubehagelig. Vi ønsker å ta imot kunstnerne på en god måte når de er her, sier Krane.

Det var noen titalls barn og voksne i parken, og flere voksne lurte på hvorfor det plutselig var politi der.

- Med propp i øret og batong i beltet var det tydelig å se at det var det de var, selv om de ikke var uniformert.

Beklaget til direktøren

Festspilldirektør Maria Utsi ble kontaktet midt i dette, og fikk en samtale med politimennene.

- Vi hadde en høflig samtale, men der jeg var tydelig på at jeg ikke aksepterte at de avbrøt en forestilling på denne måten. Jeg har respekt for at de skal gjøre sin jobb, men jeg reagerer sterkt på at de trådte inn og avbrøt kunstnere på jobb, inne i en barnepark med barn til stede, sier hun.

Hun forteller at de da beklaget og sa at de ikke visste at det var en festival her og at kunstnerne var i rolle.

- Dette var definitivt ikke lokale politifolk, og jeg måtte fortelle dem at dette er Nord-Norges største kulturfestival der kunstnerne er profesjonelle og hyrt inn av oss. De ble ydmyke da jeg forklarte dem dette.

Også Utsi synes dette var en flau og ubehagelig hendelse.

- For en naiv nordmann var dette fremmed og uvant, og litt skremmende. Sånt skal liksom ikke skje i Norge, sier hun.

Pressemelding seinere

Både Utsi og Krane sier at politimennene var lite meddelsomme i forhold til oppdraget sitt. Ved operasjonssentralen for politiet i Troms informerer de følgende:

- Politiet vil komme med ei formell pressemelding om aksjonene seinere i kveld. Det er svært hektisk nå, så de kan ikke kommentere enkelthendelser underveis.