Meieriet på Storsteinnes produserer årlig om lag 2.600 tonn hvitost og 2.600 tonn brunost, og er eneprodusent av blant annet skorpefri nøkkelost, Ekte hvit geitost og flere brunostvarianter.

I dag foredles cirka 28 millioner liter kumelk og syv millioner liter geitemelk. Konsernstyret i Tine SA har nå vedtatt en omfattende utbygging av anlegget, med en ramme på rundt 180 millioner kroner. Etter utbyggingen vil meieriet foredle ytterligere 11 millioner liter kumelk, informerer Tine SA i en pressemelding.

Anlegget på Storsteinnes har 50 ansatte.

OPPGRADERT: Etter utbyggingen vil anlegget kunne foredle ytterligere 11 millioner liter melk årlig. Illustrasjon: TINE SA

Berger geitemelk-produksjonen

Det ble vurdert å transportere all melk og fløte som foredles på fabrikken i dag til ysterier lenger sør, men Tine forkastet planene av hensyn til høye kostnader ved transport, miljøbelastning, og forringelse av kvalitet.

På grunn av holdbarheten på geitemelk, ville også en eventuell nedleggelse av meieriet på Storsteinnes ha skapt usikkerhet for fremtidig geitemelk-produksjon i Nordland og Troms.

Ifølge Tine er det rundt 85 geitemelkprodusenter i Nord-Norge i dag.

– Jeg er glad for at styret har besluttet å bygge ut og renovere Tine Meieriet Storsteinnes. Det er et viktig signal om at Tine ønsker å være til stede og satse på industrien i Nord-Norge. Det er en god nyhet både for våre medarbeidere og melkeprodusentene, ikke minst produsentene av geitemelk, sier konserndirektør for produksjon, Per Ivar Berg.

Mindre utslipp og svinn

I prosjekteringen er energieffektivitet og miljø vektlagt. Svinnet skal reduseres med 85 prosent, og mer effektiv behandling av melk skal gi mindre utslipp og energiforbruk per kilo salgbar ost, ifølge presseinformasjonen.

Planlagt ferdigstilling av det oppgraderte anlegget er satt til mars 2020.