Det går fram av en oversikt fra Fiskeridepartementet, som nettopp har avviklet en auksjon. 14 oppdrettsselskaper har kjøpt nye laksetillatelser for til sammen 2,9 milliarder kroner. Det er i alt solgt 14 945 tonn ny kapasitet gjennom auksjonen, som tilsvarer om lag 97 prosent av alt som var til salgs. et gjenstår 414 tonn MTB fordelt på flere produksjonsområder.

Eidsfjord Sjøfarm har kjøpt seg vekst i flere områder.

Lofoten og Vesterålen

Eidsfjord Sjøfarm har kjøpt 200 tonn til en pris av 232.000 kroner per tonn. Dette koster selskapet 46 millioner kroner.

Andøy-Senja

Eidsfjord Sjøfarm har kjøpt 517 tonn til en pris av 164.000 kroner per tonn og 400 tonn til 166.000 kroner per tonn. Dette koster henholdsvis 84,8 millioner kroner og 66,4 millioner kroner.

Kvaløya til Loppa

Sortlandsselskapet har i tillegg kjøpt 357 tonn i området Kvaløya-Loppa. Her betalte selskapet 163.000 kroner per tonn og måtte til sammen betale 58,2 millioner kroner.

Hele spasen koster 255,8 millioner kroner, og for dette får Eidsfjord Sjøfarm lov til å øke den maksimalt tillatte biomassen med i underkant av 1.500 tonn, som tilsvarer cirka to ordinære oppdrettstillatelser.

Til kommunene

Auksjonen innebærer at kommunene og fylkeskommunene får tilført enorme pengesummer.

– For kommune-Norge betyr resultatet av denne auksjonen mye. De vil nå få betalt for at de legger til rette for oppdrettsnæringen, sier fiskeriminister Per Sandberg.

I vinter fikk oppdrettsselskapene mulighet til å kjøpe vekst til fastpris. Da kom det inn til sammen 1 milliard kroner. I tillegg kommer altså pengene fra auksjonen.

For oppdrettskommunene og fylkeskommunene betyr dette at de vil få utbetalt 3,15 milliarder kroner, gjennom Havbruksfondet.

Havbruksfondet ble opprettet i juni 2016. 80 prosent av inntektene fra vekst i lakseoppdrettsnæringen fordeles til alle kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet.

Jubler

Ordfører Tove Mette Bjørkmo er glad for å høre at Eidsfjord Sjøfarm har kjøpt seg vekst.

– Jeg er stolt over å ha en sånn i bedrift i Sortland. Den betyr mye både skattemessig og i arbeidsplasser, sier Bjørkmo.

Hun sier at hun er kjent med selskapets planer for vekst, og peker på at disse planene må forsvares med økt produksjon. Bjørkmo sier at neste milepæl er å arbeide for at selskapet skal få utviklingskonsesjoner. Eidsfjord Sjøfarm har søkt om å få 17.

– Så vil det dryppe noen kroner inn i kommunekassen også?

– Jeg er helt enig i at kommunene skal få penger som veksten. Vi bruker ganske mye penger på å legge til rette for oppdrettsnæringen.