- Det er spennende å se hva som skjer her. Uansett hva som skjer, så er det klart at aktivitet genererer aktivitet. De som får oppdrag innenfor gjerdet, vil gi muligheter til de som er utenfor gjerdet, sier Hallgren Gundersen fra Elinstallatøren og Arild Bogstrand fra Bogstrand AS.

De deltok på møtet i Bogen onsdag formiddag sammen med flere andre lokale entreprenører fra både Harstad- og Narvikområdet.

- Utbyggingen av Evenes flystasjon er helt fantastisk for regionen, og kommer til å involvere veldig mange, konkluderer Gundersen og Bogstrand.

Bård Hansen i Bjørn Bygg, som deltok med Gundersen og Bogstrand, er en av de heldige som allerede har fått oppdrag for Forsvarsbygg. De har fått oppdraget om å bygge det nye dokumentsenteret for gradert informasjon inne på flystasjonen, som skal stå ferdig rundt årsskiftet.

Entreprenørene fra Harstad sier at det er krevende for mindre entreprenører å kvalifisere seg til store oppdrag, men at man kan få oppdrag via de større firmaene som lettere hevder seg i konkurranser.

Oppsiktsvekkende mange fra næringslivet var nysgjerrige på møtet, men det var ikke så mange som stilte spørsmål etterpå. Forsvarsbygg orienterte om hvilke prekvalifiseringer til anbudsrunder som er nært forestående. Blant annet innenfor sikring og infrastruktur på flystasjonen, skal man sende ut prekvalifiseringskonkurranser i løpet av sommeren.

Futurum i Narvik, var representert med prosjektmedarbeider Kjetil Blix Strokkenes, som jobber for å kartlegge muligheter for næringslivet i Ofoten opp mot Forsvaret.  Prosjektstilling er laget i samarbeid med Ofoten regionråd og Nordland fylkeskommune.

- Dette er stort, og at det er kommet så mange viser bare hvor interessant dette er. Og det er ikke bare entreprenører her, men også mange andre interesserte til stede. Vårt mål er for eksempel at mange velger å flytte til regionen, sier Blix Strokkenes.

Øverste utbyggingssjef for utbyggingen ved Evenes flystasjon og Ørland flystasjon, Olaf Dobloug, takket for stort oppmøte og forespeilet næringslivet flere informasjonsmøter til høsten. Blant annet skal Forsvarsbygg legge ut forslag til statlig reguleringsplan for området rundt flyplassen etter ferien, og vil invitere til informasjonsmøter om det tidlig høst.

Evenes flystasjon skal bli fremskutt base for de nye kampflyene F-35 i 2021/2022 og hovedbase for de nye maritime patruljeflyene P-8 Poseidon i 2022. Prosjektrammen for utbyggingen av Evenes er på 4,1 milliarder kroner.

Bård Hansen i Bjørn Bygg, Øyvind Eidberg i Byggesystemer, Hallgren Gundersen fra Elinstallatøren og Arild Bogstrand fra Bogstrand AS deltok i møtet med Forsvarsbygg.
Futurum i Narvik har egen prosjektleder som jobber for næringslivet mot forsvaret, Kjetil Blix Strokkenes.
John Ommund Syvertsen, utbyggingssjef Evenes flystasjon, orienterte om hvilke planer Forsvarsbygg har for Evenes flystasjon.
ANSATTE EVENES FORSVARSBYGG: Antall ansatte hos Forsvarsbygg på Evenes flystasjon øker. Her er Kenneth Tollefsen (prosjektsjef Evenes flystasjon), Ann-Kristin Føre (prosjektleder infrastruktur) og Bjørnar Bendiksen (prosjektsjef infrastruktur).