Ny rådmann Rolf M. Lossius, som var på opplæring i sitt første kommunestyremøte onsdag, fikk anledning til å komme med noen framtidstanker.

- Det kommer til å bli kjempeutfordringer på plansiden i årene framover, og det er kjempeviktig å basere seg på å ha strategisk kompetanse i eget hus. Det første som må gjøres om vedtaket i dag går gjennom er å avklare med de ressursene vi deler med Tjeldsund i dag, om hvem som vil være med over. Slik får vi en oversikt over hvilke ressurser vi har og hva vi blir nødt til å kjøpe fra andre, sa Rolf M. Lossius, som presiserte at han foreløpig er rådmann under opplæring.

1. juli er han på plass på full tid som ny rådmann i Evenes. Han kom inn på at utbyggingen av Evenes flystasjon vil generere ny aktivitet. Han oppfordret til full speed i prosess med egen PLU-avdeling, samtidig som man følger regler for å ivareta de ansatte.

Den politiske diskusjonen gikk på hvor mange stillinger Evenes skal ha på en egen PLU avdeling. Sisilja Viksund (H) og Svein Nilsen (Sp) ble enig om felles forslag om å endre innstilling fra rådmann om å ansette 3 personer, til at rådmann gis fullmakt til å bemanne innenfor gjeldende budsjettramme, noe som også ble vedtatt.

Svein Nilsen ba om å få en bemanningsplan i neste kommunestyremøte for å sikre at man ikke bygger opp en for stor administrasjon. Skjalg Hamnes (Sp) fikk svar fra dagens felles PLU-sjef for Evenes og Tjeldsund, Ole Øystein Lindebø, om at Evenes i dag betaler for 4,5 stillinger i felles plan- og utviklingsavdeling med Tjeldsund.  Lindebø hadde lagt fram et forslag om ny PLU avdeling i Evenes med 1,5 stillinger mer enn i dag, hvis Evenes vil håndtere alle tjenester selv. Men Lindebø presiserte at hvis de kjøper noen tjenester hos andre, så kommer Evenes billigere ut av det.

Nilsen og Viksund fikk inn i felles forslag et punkt om at ferdigforhandlet avtale om et eventuelt samarbeid om kjøp av noen tjenester med Narvik, må tilbake til behandling av kommunestyret. Svein Nilsen henstilte administrasjon om samtidig å regne på en oversikt over hva det vil koste å ha alt i eget hus, til sammenligning.

Nilsen var i debatten skeptisk til at det har vært mulig å framforhandle noe med nye Narvik den siste tida, ettersom arbeidet med nye Narvik er lagt på is inntil videre.

- Det er merkelig at Narvik kommune driver forhandlinger som bør være inne under Fellesnemnda for nye Narvik. Arbeider Fellesnemda i det skjulte eller er det sånn at Narvik kommune er så stor at de andre samarbeidende kommuner bare må tilslutte seg det ettersom Narvik er så stor, spurte Nilsen.

Ny rådmann sa at det fikk Narvik selv svare på.