De som har sett realityprogrammet «Deadliest catch» fra Alaska de senere årene, vet godt hvordan fangst på snøkrabbe fungerer. Slik fungerer det også på krabbebåten M/S «Prowess», der Kjell Endresen fra Bø i Vesterålen er skipper, dog i noe større skala.

Han ser da også noe mer mildere ut, der han smiler i skjegget sitt, enn Stig Hanson og de andre brautende norskamerikanerne gjort kjent i Discovery-serien om krabbefiskerne fra Alaska.

iTromsø traff ham oppe på brua fredag formiddag, mens båten lå og bunkret på kaia i Hansjordnesbukta. Båten er leid inn av Havforskningsinstituttet for å delta i utbredelseskartlegging av den nye, og potensielt lønnsomme, snøkrabbebestanden.

Krabben fra Beringstredet har de siste årene har gjort sitt inntog øst i Barentshavet. Endresen bekrefter det forskerne også mistenker – at krabben er på vei vestover og inn i norsk økonomisk sone.

Forskere og krabbefiskerne skal nå finne ut hvor fort krabaten krabber hitover, og inn i vernesonen ved Svalbard.

LEIEFARTØY: «Prowess» har allerede satt ut teiner på vegne av Havforskningsinstituttet.

Dokumenterer utbredelsesområdet

Ifølge Havforskningsinstiuttet fant den første snøkrabbeobservasjonen i Barentshavet sted i 1996, på Gåsbanken. Deretter har arten spredt seg over store områder øst i Barentshavet.

– Dette blir det første norske toktet hvor vi kun skal kartlegge snøkrabbe, sier toktleder og havforsker Ann Merete Hjelset, som skal delta i forskningsfangsten sammen med kollega og havforsker Jan H. Sundet.

– Under dette toktet skal vi kartlegge området sørøst i fiskevernsonen ved Svalbard, kan Hjelset fortelle.

Målet er, ifølge Hjelset, å dekke andre områder enn der snøkrabbefartøyene vanligvis fisker. Det kommersielle fisket utføres der krabbebestanden er tettest. Nå skal utbredelsen beregnes, sier Hjelset, som sier toktet går ved utkanten av de kjente krabbeområdene.

HÅPER PÅ REGULERING: Skipper Kjell Endresen på «Prowess» håper at forskningsfangsten kan bidra til bedre grunnlag for å regulere snøkrabbefisket etter hvert som bestanden blir mer lønnsom for norske fiskere. Her sammen med et mannskap på båten. Foto: Håkon Steinmo

Mindre fangster men gode priser

– Etter at de stengte «smutthullet» har fangstene blitt mindre, men prisene er bra, så det er enda lønnsomt, sier skipper Kjell Endresen, som fredag formiddag gjorde båten klar for tokt sammen med mannskapet på «Prowess». Han mener det er viktig å få regulert fisket, for at fisket skal bli mer bærekraftig og lønnsomt.

– Jeg har ikke tro på at vi kan få avtale om å felles bestandsforvaltning med russerne før vi har fått fisket regulert og under kontroll på vår side av delelinja.

SNØKRABBEN: Snøkrabbe (Chionoecetes opilio) er en langbeint krabbeart som en naturlig utbredd i Stillehavet fra Japan til Beringstredet og i Atlanterhavet, fra Cape Cod til vestlige Grønland. I 1996 ble arten for første gang registrert i Barentshavet. Foto: HAVFORSKNINGSINSTIUTTET

Enda ikke lønnsomt

Endresen mener få tjener penger på fisket akkurat nå, men at det fort kan endre seg.

– Dette er et veldig arbeidsintensivt fiske, som gjør snøkrabben kostbar. Skal man tjene penger fremover må vi få enda mer effektive bruk og fangstmetoder, mener Endresen.

«Prowess» la ut på tokt sammen med forskerne natt til lørdag 16. juni.

SNØKRABBEOMRÅDET: Forskningskartet viser utbredelse i 2017. Nå skal forskerne finne ut om med hvilken hastighet krabben beveger seg vestover. Foto: HAVFORSKNINGSINSTIUTTET/PRION

Vil du følge med på toktet i Barentshavet? Her er lenke til «Prowess» på «Marine Trafic»: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:184577/zoom:10