Det kommer stadig flere turister til Tromsø. Noen av dem skader seg eller blir syke mens de er her, og dermed går de fra å være turister til å bli en arbeidsoppgave for ansatte ved UNN.

CRUISEPASIENTER: Ifølge Wenche Arctander, seksjonsleder på akuttmottaket, kommer det som regel en pasient eller to fra hvert av de store cruiseskipene som anløper Tromsø. Foto: Håkon Steinmo

– Torsdag fikk vi både inn en syk eldre mann fra et cruiseskip som hadde anløp i Breivika, og fløy inn en eldre pasient med ambulansefly fra Svalbard. Dette er hverdagen vår fremover. Når vi ser anløp av et par cruise så vet vi hva som venter oss når vi kommer på jobb, forteller Wenche Arctander, seksjonsleder på akuttmottaket.

Hun forteller at det blir mye ekstraarbeid for helsepersonellet. Torsdag brukte en sykepleier en halv arbeidsdag på en cruiseturist.

Markant økning

AKUTTMOTTAK: Tall fra januar og februar viser at 16 prosent av pasientene som kom til akuttmottaket var utenlandske turister. Foto: Håkon Steinmo

Anders Hennig er lege ved ortopedisk poliklinikk ved UNN. Han forteller om en markant økning i behandling av utenlandske turister nå i vinter i forhold til året før.

Han bestemte seg for å undersøke hvor mange det var snakk om, og resultatene fra akuttmottaket i perioden mellom 2. januar og 19. februar i år, var nedslående:

– Det var 219 polikliniske pasienter på akuttmottaket i løpet av 48 dager, da kun på kveld og natt, og 35 pasienter, altså 16 prosent, var utenlandske turister. Dét er oppsiktsvekkende mange, sier han.

Sklir på isen

Hennig kartla også hvilke land turistene kommer fra, hvordan de skader seg og hvilke skader som er vanligst (se grafikk).

– Det er hit turistene kommer når de har vært på ulike aktiviteter og utfarter. Hundekjøring har utpekt seg som en versting, men vi får også inn turister som har sklidd på isen, eller inne på hotellet for den saks skyld, sier Hennig.

De fleste får brudd i håndledd og albuer, noe også Wenche Arctander i akuttmottaket kan bekrefte:

KOMPLISERT SKJEMA: Slik ser skjemaet ut som henger på veggen hos helsesekretærene på akuttmottaket. Det er viktig med korrekt dokumentasjon for å få dekket behandlingen fra pasientenes forsikringsselskap.

– Det er fra hundesledeturismen vi ser størst økning i skader, da gjerne bruddskader etter at sledene har veltet, sier hun.

Sesongvariasjoner

Bjørn Egil Johansen, overlege ved intensivmedisin, forteller at det er stor sesongvariasjon når det gjelder hvilke pasienter de får inn.

SESONGVARIASJONER: Om vinteren får UNN inn spreke skiturister, mens det på sommeren kommer fleste eldre og syke fra cruiseskipene, forteller Bjørn Egil Johansen, overlege ved Intensivmedisin. Foto: Håkon Steinmo

– De som skader seg om vinteren er ofte veldig spreke folk, som for eksempel franske skiturister som har skadet seg på alpinski i Lyngen, men om sommeren er flertallet passasjerer fra cruiseskipene som har anløp her.

Johansen forteller at de som drar på cruise ofte er veldig gamle og syke.

– De har gjerne hatt flere hjerteinfarkt tidligere, mange av dem har kols, hjertesvikt, nyresvikt og mye annet. Noen har kanskje fått en alvorlig diagnose og ønsker å reise til Svalbard før de dør, men Svalbard er ikke det beste stedet å være når man får medisinske komplikasjoner.

I tillegg er det utfordrende for intensiven at nettopp disse turistene kommer om sommeren når de ansatte skal avvikle ferie.

– Når jeg kommer på jobb om morgenen nå og ser at det kommer et par cruiseskip så tenker jeg: her kommer det flytende mye jobb, sier Johansen.