Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har sendt ut ei pressemelding med tips til hvordan fugler og mennesker kan leve sammen uten konflikt. De fokuserer på kunnskap om artene og deres levesett, samt god arealplanlegging.

Tar foreldreansvar

– Fiskemåkene stuper og skriker mot katter, biler og mennesker når de blir oppfattet som trusler mot ungene deres. Dette er uttrykk for foreldreomsorg, ikke at måkene blir «mannevonde», skriver NOF, og appellerer til bedre forståelse overfor måkeforeldrene.

– De prøver bare å beskytte de små. Trekker du deg bort fra området de er på, roer de seg raskt ned. Løft gjerne en hånd eller pinne over hodet mens du trekker seg unna.

Ulovlig å fjerne

Hvis unger holder seg i områder med mange gående, som foran en butikkinngang, kan de flyttes et lite stykke.

– Dette bør aldri gjøres over en lengre distanse enn at foreldrene har kontroll på dem.

Martin Eggen, naturvernrådgiver i NOF, sier at det er et gjentakende problem med fjerning av reir med egg og unger. Begrunnelsen er ofte at de forstyrrer med skrik eller «angrep» på mennesker. Dette er ulovlig, og fiskemåka er nær utrydningstruet.

Arealplanlegging og utforming

– Der man ikke ønsker hekkende krykkjer må bygg utformes og plasseres slik at de blir mindre attraktive. Ved hettemåkekolonier bør det ikke etableres bebyggelse, slik at man unngår unødvendige konflikter, skriver han.

Et direkte tips til kommunens arealplanlegger er heller å tilrettelegge for attraktive hekkeplasser, ved å etablere kunstige hekkeholmer eller rydde holmer i kommunen for kratt og trær.

– Man kan også bygge hekkehyller på velegnede steder, både på bygninger, kaianlegg og fjellvegger. Dette er forsøkt flere steder med godt resultat.

Hindrer rotter

Eggen trekker fram at naturkontakten med fugler i urbane strøk er viktig.

– Skal den oppvoksende generasjonen lære å ta bedre vare på naturen enn vi har gjort, må vi tilrettelegge for både glede og kunnskap tilknyttet det levende livet.

Måker og kråkefugler er med på å holde byen ren. Mange av måkeartene er aletende, og nyttiggjør seg gjerne av matavfall og annet folk kaster på gata. Dermed bidrar måker og kråker blant annet til å begrense rottebestandene i mange byer og tettsteder.

Les foreningas "Tips og triks til et bedre naboskap med måker"